Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdego roku próbujemy troszkę urozmaicić nasze świąteczne menu. W ubiegłym roku zebraliśmy chyba z pół tony grzybów, część rozdaliśmy, inne poszły do mrożenia, jednak większość ususzyliśmy. Właśnie te ostatnio wspomniane grzyby są podstawą tego cudownego barszczu, a bazą wywar warzywny.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13982
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1613
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15772
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6394
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13982
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1613
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15772
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6394
Składniki
Marchewki, pietruszki i seler obieramy, przekładamy do garnka. Dodajemy obrane cebule, czosnek, liście laurowe ziele angielskie, lubczyk, pokrojone w kostkę ziemniaki i ze dwie garści suszonych grzybów. Nie zapomnijcie o soli. Tak na oko z łyżeczkę, później można ją doprawić. Całość zalewamy zimna wodą (kilka cm nad poziom warzyw) i gotujemy przez godzinę pod przykryciem, by warzywa oddały swój smak. Wywar odcedzamy, odkładamy na bok grzyby i ziemniaki. Ziemniaki przekładamy z powrotem do wywaru, grzyby kroimy w kostkę lub paski, jak kto woli. Wywar po wystudzeniu blendujemy z ziemniakami na gładką masę, dodajemy grzyby i podgrzewamy, dodając śmietanę (wg uznania-u nas do lekkiego zabielenia). Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem.