Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdego roku próbujemy troszkę urozmaicić nasze świąteczne menu. W ubiegłym roku zebraliśmy chyba z pół tony grzybów, część rozdaliśmy, inne poszły do mrożenia, jednak większość ususzyliśmy. Właśnie te ostatnio wspomniane grzyby są podstawą tego cudownego barszczu, a bazą wywar warzywny.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4749
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12873
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5741
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7264
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4749
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12873
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5741
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7264
Składniki
Marchewki, pietruszki i seler obieramy, przekładamy do garnka. Dodajemy obrane cebule, czosnek, liście laurowe ziele angielskie, lubczyk, pokrojone w kostkę ziemniaki i ze dwie garści suszonych grzybów. Nie zapomnijcie o soli. Tak na oko z łyżeczkę, później można ją doprawić. Całość zalewamy zimna wodą (kilka cm nad poziom warzyw) i gotujemy przez godzinę pod przykryciem, by warzywa oddały swój smak. Wywar odcedzamy, odkładamy na bok grzyby i ziemniaki. Ziemniaki przekładamy z powrotem do wywaru, grzyby kroimy w kostkę lub paski, jak kto woli. Wywar po wystudzeniu blendujemy z ziemniakami na gładką masę, dodajemy grzyby i podgrzewamy, dodając śmietanę (wg uznania-u nas do lekkiego zabielenia). Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem.