Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdego roku próbujemy troszkę urozmaicić nasze świąteczne menu. W ubiegłym roku zebraliśmy chyba z pół tony grzybów, część rozdaliśmy, inne poszły do mrożenia, jednak większość ususzyliśmy. Właśnie te ostatnio wspomniane grzyby są podstawą tego cudownego barszczu, a bazą wywar warzywny.
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 596
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 268
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 251
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 596
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 268
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 251
Składniki
Marchewki, pietruszki i seler obieramy, przekładamy do garnka. Dodajemy obrane cebule, czosnek, liście laurowe ziele angielskie, lubczyk, pokrojone w kostkę ziemniaki i ze dwie garści suszonych grzybów. Nie zapomnijcie o soli. Tak na oko z łyżeczkę, później można ją doprawić. Całość zalewamy zimna wodą (kilka cm nad poziom warzyw) i gotujemy przez godzinę pod przykryciem, by warzywa oddały swój smak. Wywar odcedzamy, odkładamy na bok grzyby i ziemniaki. Ziemniaki przekładamy z powrotem do wywaru, grzyby kroimy w kostkę lub paski, jak kto woli. Wywar po wystudzeniu blendujemy z ziemniakami na gładką masę, dodajemy grzyby i podgrzewamy, dodając śmietanę (wg uznania-u nas do lekkiego zabielenia). Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem.