Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas buraczany można wykorzystać nie tylko do przygotowania zupy - świetnie gasi pragnienie oraz orzeźwia w letnie upały i jest bardzo zdrowy. Ja do picia dodaję posiekany koperek - pychotka!
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 1323
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 1186
Polecam.
Odsłon: 278
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 33
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 1323
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 1186
Polecam.
Odsłon: 278
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 33
Składniki
Przygotować duży słoik, gazę i gumkę-recepturkę lub sznurek/wstążeczkę do zawiązania gazy.
Buraki wyszorować, obrać i pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm (nie jest wymagana precyzja, może być również kostka lub paski, jeśli ktoś woli :))
Dodać czosnek - w zależności od wielkości słoja, ja na 1,5 l słoik użyłam 2 duże ząbki, które przecięłam na pół, opcjonalnie można dodać gałązkę koperku. Zalać letnią przegotowaną wodą tak, by wszystkie buraki były przykryte (można lekko posolić, ja tego nie robię).
Przyłożyć gazę, zamocować ją za pomocą gumki-recepturki (sznureczka itp.). Odstawić na 3-7 dni, w zależności od temperatury w pomieszczeniu (dokładnie tak jak ogórki małosolne). Po kilku dniach spróbować, jeśli jest smaczny to odcedzić zakwas od buraków i użyć do zupy lub wypić, jeśli gorzki - wylać, bo nie wyszedł.