Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można sobie wyobrazić Wielkanoc bez barszczu białego? Oto tradycyjny przepis.
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 5231
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 43
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 67
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 5231
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 43
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 67
Składniki
Przygotuj wywar. Do dużego garnka przełóż mięso, a następnie zalej je 2 litrami wody. Dodaj łyżeczkę soli i zagotuj.
W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewki, pietruszki i seler. Opłucz pod bieżącą wodą białą część pora, to samo zrób z cebulą.
Dodaj warzywa do wywaru i gotuj pod przykryciem około godzinę. Dopraw też wywar liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
Białe kiełbasy oddziel od siebie, nakłuj każdą z nich i umieść w garnku. Dalej gotuj około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Boczek pokrój na drobną kostkę i podsmaż na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Dodaj do wywaru.
Do swojego wywaru dodaj zakwas i dokładnie zamieszaj.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę (lub rozgnieć i posiekaj drobno). Dodaj do zupy. Następnie dopraw swój barszcz wielkanocny chrzanem i majerankiem. Wymieszaj całość i gotuj dalej na małym ogniu przez kilka minut.
Słodką śmietankę wymieszaj z dwiema łyżkami wody, dodaj do zupy i delikatnie zagotuj. Jeśli chcesz, aby barszcz był bardziej gęsty, możesz dodać łyżkę mąki wymieszaną z łyżką wody.
Po ugotowaniu barszczu możesz wyciągnąć białą kiełbasę i pokroić ją na mniejsze kawałki.
Podawaj z ugotowanymi jajkami i kwaśną śmietaną.