Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszcz biały wielkanocny pojawia się na stołach podczas rodzinnego obiadu, a niekiedy także już na świątecznym śniadaniu. Przedstawiamy ci tradycyjny przepis, dzięki któremu odkryjesz lekko kwaskowatą i aromatyczną zupę na nowo. To klasyka polskiej kuchni, która zdecydowanie wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, a poza tym ma głęboko zakorzenione miejsce w świątecznym menu w wielu domach.
Kluczem do przygotowania pysznego, delikatnego i aromatycznego tradycyjnego barszczu białego są dwie ważne kwestie. Pierwszą z nich jest przygotowanie wywaru na bazie mięsa, warzyw korzeniowych, wody i klasycznych przypraw. Wybierz dobrej jakości składniki. Oczywiście możesz zrobić biały barszcz wyłącznie na włoszczyźnie, ale najlepiej smakuje z dodatkiem mięsa wieprzowego.
Kolejna kwestia to domowy zakwas do białego barszczu z mąki pszennej. Możesz go przygotować samodzielnie albo wybrać gotowy produkt dobrej jakości, np. w lokalnym sklepie. To on nadaje charakterystycznego smaku zupie.
Dzięki temu twój barszcz biały stanie się ulubieńcem na świątecznym stole i wpiszesz go na stałe jako jeden ze sprawdzonych przepisów na Wielkanoc.
Przepis na domowy barszcz biały nie jest zbyt wymagający w kuchni, ale na pewno potrzebuje czasu. Wywar powinien się gotować około godziny, aby wszystkie aromaty z warzyw i mięsa zdążyły się wydobyć. W kolejnych krokach urozmaicisz go dodatkami. Najlepiej w nim smakuje biała kiełbasa, podsmażony boczek, czosnek, chrzan i majeranek. Delikatnego smaku doda z kolei słodka śmietanka 30%. Wielkanocny barszcz biały możesz przygotować 1-2 dni przed świętami. Po przestudzeniu i schłodzeniu zyska jeszcze lepszy smak.
Wybór odpowiedniego mięsa do barszczu białego ma ogromne znaczenie dla całej zupy. To właśnie wywar mięsny stanowi podstawę aromatycznego i głębokiego smaku. Wykorzystaj w nim mięso wieprzowe - mogą być to np. żeberka albo kości. W najlepszych przepisach na barszcz biały stosuje się mięso wędzone, które ma intensywny smak.
Koniecznie dodaj białą kiełbasę z dużą ilością mięsa i bez sztucznych dodatków. W tym przepisie polecamy ją nakłuć, aby wydobyła z siebie jeszcze więcej smaków. Możesz też ją podsmażyć przed dodaniem.
Nie zapomnij również o wędzonce albo wędzonym boczku. Nie jest to główny składnik, ale świetny słony i mięsny dodatek. Dzięki temu barszcz biały wielkanocny jest sycący i pyszny.
Na pierwszy rzut oka żurek i barszcz biały mogą wyglądać podobnie. Różnica jednak tkwi w składnikach, a konkretniej - użytego zakwasu. Do tradycyjnego barszczu białego dodaje się zakwas pszenny, dzięki któremu zupa jest delikatna, kremowa i łagodniejsza w smaku. Żurek z kolei przygotowuje się na zakwasie żytnim. Ma on intensywniejszy, bardziej kwaśny i wyrazisty smak.
Kolejną różnicą jest sposób podania oraz dodatki. Żurek często zawiera ziemniaki, kiełbasę wieprzową i jajka, ale bywa też podawany z grzankami lub chlebem. W wielu domach serwuje się go w chlebie, co dodatkowo podkreśla jego klasyczny, a nawet rustykalny charakter. W przypadku białego wielkanocnego barszczu podawaj go w elegancki sposób (np. ozdobnych miskach) i zabiel śmietanką słodką. Z tym właśnie jest on kojarzony w większości polskich domów.
Aby barszcz biały miał głęboki i jednocześnie lekko kwaskowaty smak, wystarczy do niego dodać zakwas pszenny, a także dobrać odpowiednie dodatki. Nie zapomnij do zupy dodać majeranek, najlepiej suszony i delikatnie roztarty w dłoniach. Ostrości i wyrazistego smaku dodają z kolei obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarty chrzan ze słoiczka. Aby zabielić zupę i nadać jej delikatniejszego smaku, dodaj słodką śmietankę 30%. Ugotowany barszcz biały pięknie prezentuje się w eleganckich miskach. Nie zapomnij dodać do niego ugotowane jajko na twardo, najlepiej przekrojone na ćwiartkę.
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 28
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 97
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 28
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 97
Składniki
Przygotuj wywar. Do dużego garnka przełóż mięso, a następnie zalej je 2 litrami wody. Dodaj łyżeczkę soli i zagotuj.
W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewki, pietruszki i seler. Opłucz pod bieżącą wodą białą część pora, to samo zrób z cebulą.
Dodaj warzywa do wywaru i gotuj pod przykryciem około godzinę. Dopraw też wywar liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
Białe kiełbasy oddziel od siebie, nakłuj każdą z nich i umieść w garnku. Dalej gotuj około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Boczek pokrój na drobną kostkę i podsmaż na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Dodaj do wywaru.
Do swojego wywaru dodaj zakwas i dokładnie zamieszaj.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę (lub rozgnieć i posiekaj drobno). Dodaj do zupy. Następnie dopraw swój barszcz wielkanocny chrzanem i majerankiem. Wymieszaj całość i gotuj dalej na małym ogniu przez kilka minut.
Słodką śmietankę wymieszaj z dwiema łyżkami wody, dodaj do zupy i delikatnie zagotuj. Jeśli chcesz, aby barszcz był bardziej gęsty, możesz dodać łyżkę mąki wymieszaną z łyżką wody.
Po ugotowaniu barszczu możesz wyciągnąć białą kiełbasę i pokroić ją na mniejsze kawałki.
Podawaj z ugotowanymi jajkami i kwaśną śmietaną.