Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Zupy
  • Barszcz wielkanocny
  • Zupy
  • Przepis na

Barszcz wielkanocny

08.04.2025 Odsłon: 5825
5.0 (8 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Barszcz biały wielkanocny pojawia się na stołach podczas rodzinnego obiadu, a niekiedy także już na świątecznym śniadaniu. Przedstawiamy ci tradycyjny przepis, dzięki któremu odkryjesz lekko kwaskowatą i aromatyczną zupę na nowo. To klasyka polskiej kuchni, która zdecydowanie wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, a poza tym ma głęboko zakorzenione miejsce w świątecznym menu w wielu domach.  

W czym tkwi sekret dobrego wielkanocnego barszczu białego?

Kluczem do przygotowania pysznego, delikatnego i aromatycznego tradycyjnego barszczu białego są dwie ważne kwestie. Pierwszą z nich jest przygotowanie wywaru na bazie mięsa, warzyw korzeniowych, wody i klasycznych przypraw. Wybierz dobrej jakości składniki. Oczywiście możesz zrobić biały barszcz wyłącznie na włoszczyźnie, ale najlepiej smakuje z dodatkiem mięsa wieprzowego.

Kolejna kwestia to domowy zakwas do białego barszczu z mąki pszennej. Możesz go przygotować samodzielnie albo wybrać gotowy produkt dobrej jakości, np. w lokalnym sklepie. To on nadaje charakterystycznego smaku zupie.

Dzięki temu twój barszcz biały stanie się ulubieńcem na świątecznym stole i wpiszesz go na stałe jako jeden ze sprawdzonych przepisów na Wielkanoc. 

Przepis na domowy barszcz biały

Przepis na domowy barszcz biały nie jest zbyt wymagający w kuchni, ale na pewno potrzebuje czasu. Wywar powinien się gotować około godziny, aby wszystkie aromaty z warzyw i mięsa zdążyły się wydobyć. W kolejnych krokach urozmaicisz go dodatkami. Najlepiej w nim smakuje biała kiełbasa, podsmażony boczek, czosnek, chrzan i majeranek. Delikatnego smaku doda z kolei słodka śmietanka 30%. Wielkanocny barszcz biały możesz przygotować 1-2 dni przed świętami. Po przestudzeniu i schłodzeniu zyska jeszcze lepszy smak.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jakie mięso do tradycyjnego barszczu białego wybrać?

Wybór odpowiedniego mięsa do barszczu białego ma ogromne znaczenie dla całej zupy. To właśnie wywar mięsny stanowi podstawę aromatycznego i głębokiego smaku. Wykorzystaj w nim mięso wieprzowe - mogą być to np. żeberka albo kości. W najlepszych przepisach na barszcz biały stosuje się mięso wędzone, które ma intensywny smak.

Koniecznie dodaj białą kiełbasę z dużą ilością mięsa i bez sztucznych dodatków. W tym przepisie polecamy ją nakłuć, aby wydobyła z siebie jeszcze więcej smaków. Możesz też ją podsmażyć przed dodaniem.

Nie zapomnij również o wędzonce albo wędzonym boczku. Nie jest to główny składnik, ale świetny słony i mięsny dodatek. Dzięki temu barszcz biały wielkanocny jest sycący i pyszny. 

Czym się różni żurek wielkanocny od barszczu białego?

Na pierwszy rzut oka żurek i barszcz biały mogą wyglądać podobnie. Różnica jednak tkwi w składnikach, a konkretniej - użytego zakwasu. Do tradycyjnego barszczu białego dodaje się zakwas pszenny, dzięki któremu zupa jest delikatna, kremowa i łagodniejsza w smaku. Żurek z kolei przygotowuje się na zakwasie żytnim. Ma on intensywniejszy, bardziej kwaśny i wyrazisty smak.

Kolejną różnicą jest sposób podania oraz dodatki. Żurek często zawiera ziemniaki, kiełbasę wieprzową i jajka, ale bywa też podawany z grzankami lub chlebem. W wielu domach serwuje się go w chlebie, co dodatkowo podkreśla jego klasyczny, a nawet rustykalny charakter. W przypadku białego wielkanocnego barszczu podawaj go w elegancki sposób (np. ozdobnych miskach) i zabiel śmietanką słodką. Z tym właśnie jest on kojarzony w większości polskich domów.

Domowy barszcz biały - czym doprawić i jak podawać?

Aby barszcz biały miał głęboki i jednocześnie lekko kwaskowaty smak, wystarczy do niego dodać zakwas pszenny, a także dobrać odpowiednie dodatki. Nie zapomnij do zupy dodać majeranek, najlepiej suszony i delikatnie roztarty w dłoniach. Ostrości i wyrazistego smaku dodają z kolei obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarty chrzan ze słoiczka. Aby zabielić zupę i nadać jej delikatniejszego smaku, dodaj słodką śmietankę 30%. Ugotowany barszcz biały pięknie prezentuje się w eleganckich miskach. Nie zapomnij dodać do niego ugotowane jajko na twardo, najlepiej przekrojone na ćwiartkę.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Sernik z chia

Ciasta Sernik z chia

Sernik z chia to idealny deser dla osób na diecie wegańskiej, którym brakuje...

  • Polska
  • Owoce
  • Orzechy
  • Nerkowce
  • Włoskie
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 950

do 60 min 60 min
2
LIDECZKA
LIDECZKA
Desery

BABKA Z DŻEMEM

Desery BABKA Z DŻEMEM

Proste i smaczne.

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 20096

do 60 min 60 min
79
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Desery Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Cia...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1165

do 30 min 30 min
2
M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 774

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 601

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 32778

do 60 min 60 min
37
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Sernik z chia

Ciasta Sernik z chia

Sernik z chia to idealny deser dla osób na diecie wegańskiej, którym brakuje...

  • Polska
  • Owoce
  • Orzechy
  • Nerkowce
  • Włoskie
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 950

do 60 min 60 min
2
LIDECZKA
LIDECZKA
Desery

BABKA Z DŻEMEM

Desery BABKA Z DŻEMEM

Proste i smaczne.

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 20096

do 60 min 60 min
79
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Desery Puszyste ciasto łaciate z owocami i kruszonką

Mięciutkie ciasto, owoce, kruszonka, a do tego polewa z białej czekolady. Cia...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 1165

do 30 min 30 min
2
M-Mama
M-Mama
Dania główne

Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Dania główne Kotleciki ryżowo-marchewkowe bez mięsa na piątek

Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez cukru
  • Wegetariańskie
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 774

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Zupy

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Zupy Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni

Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 601

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Napoleonka z morelami

Ciasta Napoleonka z morelami

Napoleonka z morelami od klasycznej różni się dodatkiem owoców. Dzięki niemu...

  • Polska
  • Francuska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 32778

do 60 min 60 min
37
Smaker
REKLAMA
Smaker
Zupy
Smaker
Barszcz wielkanocny
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g mięsa (np kości wieprzowych wędzonych, żeberek),
  • cebula,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • seler,
  • biała część pora,
  • 200 g boczku,
  • 4 kiełbasy białe surowe,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 500 ml zakwasu z mąki pszennej,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu,
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj wywar. Do dużego garnka przełóż mięso, a następnie zalej je 2 litrami wody. Dodaj łyżeczkę soli i zagotuj.

2

W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewki, pietruszki i seler. Opłucz pod bieżącą wodą białą część pora, to samo zrób z cebulą.

3

Dodaj warzywa do wywaru i gotuj pod przykryciem około godzinę. Dopraw też wywar liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.

4

Białe kiełbasy oddziel od siebie, nakłuj każdą z nich i umieść w garnku. Dalej gotuj około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.

5

Boczek pokrój na drobną kostkę i podsmaż na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Dodaj do wywaru.

6

Do swojego wywaru dodaj zakwas i dokładnie zamieszaj.

7

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę (lub rozgnieć i posiekaj drobno). Dodaj do zupy. Następnie dopraw swój barszcz wielkanocny chrzanem i majerankiem. Wymieszaj całość i gotuj dalej na małym ogniu przez kilka minut.

8

Słodką śmietankę wymieszaj z dwiema łyżkami wody, dodaj do zupy i delikatnie zagotuj. Jeśli chcesz, aby barszcz był bardziej gęsty, możesz dodać łyżkę mąki wymieszaną z łyżką wody.

9

Po ugotowaniu barszczu możesz wyciągnąć białą kiełbasę i pokroić ją na mniejsze kawałki.

10

Podawaj z ugotowanymi jajkami i kwaśną śmietaną.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki