Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można sobie wyobrazić Wielkanoc bez barszczu białego? Oto tradycyjny przepis.
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 86
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 153
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 2177
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 86
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 153
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 2177
Składniki
Przygotuj wywar. Do dużego garnka przełóż mięso, a następnie zalej je 2 litrami wody. Dodaj łyżeczkę soli i zagotuj.
W tym czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewki, pietruszki i seler. Opłucz pod bieżącą wodą białą część pora, to samo zrób z cebulą.
Dodaj warzywa do wywaru i gotuj pod przykryciem około godzinę. Dopraw też wywar liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
Białe kiełbasy oddziel od siebie, nakłuj każdą z nich i umieść w garnku. Dalej gotuj około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Boczek pokrój na drobną kostkę i podsmaż na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Dodaj do wywaru.
Do swojego wywaru dodaj zakwas i dokładnie zamieszaj.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę (lub rozgnieć i posiekaj drobno). Dodaj do zupy. Następnie dopraw swój barszcz wielkanocny chrzanem i majerankiem. Wymieszaj całość i gotuj dalej na małym ogniu przez kilka minut.
Słodką śmietankę wymieszaj z dwiema łyżkami wody, dodaj do zupy i delikatnie zagotuj. Jeśli chcesz, aby barszcz był bardziej gęsty, możesz dodać łyżkę mąki wymieszaną z łyżką wody.
Po ugotowaniu barszczu możesz wyciągnąć białą kiełbasę i pokroić ją na mniejsze kawałki.
Podawaj z ugotowanymi jajkami i kwaśną śmietaną.