Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-12-2021
Święta coraz bliżej, wiec dzisiaj przypominam Wam mój ulubiony przepis na wigilijny barszcz na domowym zakwasie. Ten barszcz to wspomnienie mojego dzieciństwa, w ten właśnie sposób przygotowywała go moja Babcia. Najlepszy barszcz na domowym zakwasie. Przepis na ten zakwas możecie również znaleźć na moim blogu i kanale YouTube.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 218
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 218
Składniki
Grzyby namoczyć na noc. Namoczone grzyby gotować około 20 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzić. Wodę, w której się zagotowały odstawić na później, odłożyć również kilka grzybków.
Buraki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Pokrojone buraczki przelozyc do garnka i dodać do nich pokrojoną w piórka cebulę, obraną jarzynkę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą i zagotować. Kiedy warzywa zmiękną, do garnka dodać posiekany czosnek, sok z cytryny i barszcz doprawić solą do smaku. Pogotować następne 10 minut. Następnie barszcz przecedzić i płyn przelać do osobnego garnka. Dodać wodę z gotowania grzybów, zakwas i doprawić pieprzem i sola, majerankiem i szczypta cukru. Dodać kilka pokrojonych, ugotowanych grzybów. Barszcz najlepiej ugotować dzień wcześniej. Przed podaniem tylko podgrzać, nie zagotowywać. Smacznego!