Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz z botwinki

Przepis dnia 2017-08-05
Barszcz z botwinki

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7530

Dodano:

Odsłon: 7490

Taka zupa świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Można ją podawać solo lub z ziemniakami czy jajkiem.

Składniki

  • porcja rosołowa z kurczaka
  • kość wołowa
  • 3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałeczek kapusty
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 1 średnia cebula
  • 1 pęczek botwinki z burakami
  • 3 średnie buraki
  • 4 ogórki gruntowe
  • koperek
  • Ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18%
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz z botwinki

Przygotowanie

  1. Gotujemy wywar:
    Porcję rosołową i kość wołową zalewamy zimną wodą, dodajemy kapustę, por, seler, marchewki i pietruszki, 8 ziarenek ziela angielskiego, 3 większe liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu ok 3h.

  2. Botwinkę myjemy, natkę kroimy w drobne kawałeczki. Buraki (te z botwinki oraz 3 dodatkowe) obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny.

  3. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem, już na talerzu, kładziemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki, jeśli chcemy również ziemniaczki lub jajko. Zalewamy barszczem. Dekorujemy posiekanym koperkiem i łyżką kwaśnej śmietany.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń