Taka zupa świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Można ją podawać solo lub z ziemniakami czy jajkiem.
Barszcz z botwinki
Składniki
- porcja rosołowa z kurczaka
- kość wołowa
- 3 marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałeczek kapusty
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 1 pęczek botwinki z burakami
- 3 średnie buraki
- 4 ogórki gruntowe
- koperek
- Ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- pieprz
- śmietana 18%
Składniki
- porcja rosołowa z kurczaka
- kość wołowa
- 3 marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałeczek kapusty
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 1 pęczek botwinki z burakami
- 3 średnie buraki
- 4 ogórki gruntowe
- koperek
- Ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- pieprz
- śmietana 18%

Etapy przygotowania
Gotujemy wywar: Porcję rosołową i kość wołową zalewamy zimną wodą, dodajemy kapustę, por, seler, marchewki i pietruszki, 8 ziarenek ziela angielskiego, 3 większe liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu ok 3h.
Botwinkę myjemy, natkę kroimy w drobne kawałeczki. Buraki (te z botwinki oraz 3 dodatkowe) obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny.
Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem, już na talerzu, kładziemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki, jeśli chcemy również ziemniaczki lub jajko. Zalewamy barszczem. Dekorujemy posiekanym koperkiem i łyżką kwaśnej śmietany.
Smacznego :)
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Świetna do grilla lub do pracy
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Dla dzieci
- Warzywa
- Owoce
- Nabiał
- Ser
- Sery pleśniowe
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 125
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 59

To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 131
Ostatnio komentowane przepisy

Świetna do grilla lub do pracy
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Dla dzieci
- Warzywa
- Owoce
- Nabiał
- Ser
- Sery pleśniowe
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 125
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 59

To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 131



Składniki
- porcja rosołowa z kurczaka
- kość wołowa
- 3 marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałeczek kapusty
- kawałek pora
- kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 1 pęczek botwinki z burakami
- 3 średnie buraki
- 4 ogórki gruntowe
- koperek
- Ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- pieprz
- śmietana 18%
Gotujemy wywar: Porcję rosołową i kość wołową zalewamy zimną wodą, dodajemy kapustę, por, seler, marchewki i pietruszki, 8 ziarenek ziela angielskiego, 3 większe liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu ok 3h.
Botwinkę myjemy, natkę kroimy w drobne kawałeczki. Buraki (te z botwinki oraz 3 dodatkowe) obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy na wolnym ogniu ok. godziny.
Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem, już na talerzu, kładziemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki, jeśli chcemy również ziemniaczki lub jajko. Zalewamy barszczem. Dekorujemy posiekanym koperkiem i łyżką kwaśnej śmietany.
Smacznego :)