Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam więc rozgrzewającą zupę: biały krem z fasolą, gruszką i pietruszką. Niech choć na talerzach będzie biało, skoro za oknem nie jest! To jest świetna, sycąca, aromatyczna i w dodatku bezglutenowa zupa. Możesz ją podać na obiad (wtedy najlepiej z pieczywem) lub na rozgrzewającą kolację po spacerze. Aby łatwo przygotować tę zupę, trzeba mieć ugotowaną białą fasolę. Warto dzień wcześniej przygotować fasolę lub ewentualnie użyć puszek.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 33
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 109
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 33
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 109
Składniki
Na początku wiadomo, że trzeba ugotować namoczoną wcześniej fasolę. Wspomniałam o tym wyżej, a teraz zakładam, że już masz ugotowaną białą fasolę. Tylko wtedy można poczynić następne kroki.
Obierz wszystkie warzywa i dodatki. Posiekaj cebulę, czosnek i imbir. Resztę warzyw i owoców pokrój w większą kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i imbir, całość podsmażaj przez około 5 minut.
Dodaj ziemniaki, pietruszki, gruszki, fasolę, posiekany koperek i suszony estragon, podsmażaj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej gorący bulion warzywny i wrzuć całe gałązki tymianku. Ja użyłam świetnego, wyrazistego bulionu z obierek (jak przygotować bulion z obierek – instruktaż znajdziesz na blogu). Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez jakieś 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania wyjmij gałązki tymianku i zmiksuj zupę na gładko, dolewając roślinne mleko. W razie potrzeby, jeśli biały krem jest dla Ciebie zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu albo gorącej wody, przypraw na koniec solą i białym pieprzem i jeszcze przez chwilę miksuj.
Gotowy biały krem z fasolą rozlej do ładnych miseczek, udekoruj świeżym tymiankiem i serwuj zupę od razu, bo najlepiej smakuje gorąca. Ja podałam tę wyjątkową fasolówkę z grzankami przygotowanymi z domowej bagietki z czosnkiem.