Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam więc rozgrzewającą zupę: biały krem z fasolą, gruszką i pietruszką. Niech choć na talerzach będzie biało, skoro za oknem nie jest! To jest świetna, sycąca, aromatyczna i w dodatku bezglutenowa zupa. Możesz ją podać na obiad (wtedy najlepiej z pieczywem) lub na rozgrzewającą kolację po spacerze. Aby łatwo przygotować tę zupę, trzeba mieć ugotowaną białą fasolę. Warto dzień wcześniej przygotować fasolę lub ewentualnie użyć puszek.
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 161
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 770
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 639
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 161
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 770
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 639
Składniki
Na początku wiadomo, że trzeba ugotować namoczoną wcześniej fasolę. Wspomniałam o tym wyżej, a teraz zakładam, że już masz ugotowaną białą fasolę. Tylko wtedy można poczynić następne kroki.
Obierz wszystkie warzywa i dodatki. Posiekaj cebulę, czosnek i imbir. Resztę warzyw i owoców pokrój w większą kostkę.
W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i imbir, całość podsmażaj przez około 5 minut.
Dodaj ziemniaki, pietruszki, gruszki, fasolę, posiekany koperek i suszony estragon, podsmażaj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej gorący bulion warzywny i wrzuć całe gałązki tymianku. Ja użyłam świetnego, wyrazistego bulionu z obierek (jak przygotować bulion z obierek – instruktaż znajdziesz na blogu). Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez jakieś 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania wyjmij gałązki tymianku i zmiksuj zupę na gładko, dolewając roślinne mleko. W razie potrzeby, jeśli biały krem jest dla Ciebie zbyt gęsty, dodaj więcej bulionu albo gorącej wody, przypraw na koniec solą i białym pieprzem i jeszcze przez chwilę miksuj.
Gotowy biały krem z fasolą rozlej do ładnych miseczek, udekoruj świeżym tymiankiem i serwuj zupę od razu, bo najlepiej smakuje gorąca. Ja podałam tę wyjątkową fasolówkę z grzankami przygotowanymi z domowej bagietki z czosnkiem.