Do góry

Zupy Przepis na:

Boczniakowo - pieczarkowa.

Boczniakowo - pieczarkowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 803 Ocena: 5438

Dodano:

Odsłon: 359

Witajcie w sobotę jak wam mija dzień, jakie macie plany obiadowe ? u nas dziś przepyszna zupka grzybowa z dwóch rodzajów grzybów czyli boczniaki i pieczarki. Nie wiem czy lubicie te akurat grzyby i takie kombinacje smakowe. My akurat bardzo lubimy te grzyby, z boczniaków robiłam już flaczki, również smażone w jajku i bułce lecz zupa podbiła serca moich domowników. Myślę że jeśli ta zupa zagości w waszych domach również się w niej zakochacie.

Składniki

  • 600 g porcji z kurczaka,
  • 125 g marchwi,
  • 95 g korzenia pietruszki,
  • 500 g grzybów boczniak,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 łyżka liści selera,
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 25 g natki pietruszki,
  • 200 ml śmietany 30 %,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 kostka magii 4 g,
  • 6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ).
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Boczniakowo - pieczarkowa.

Przygotowanie

  1. Na początek do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać umyte porcje rosołowe, korzeń pietruszki pokrojony w grubsze kółka oraz marchew również pokrojoną w kółka nie za cienkie. Gotować do miękkości mięsa na porcjach, w czasie gotowania się na średnim ogniu zdjąć powstałe szumowiny. Jak już mięso na porcjach jest miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną gotować do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gotowania się wywaru rosołowego z ziemniakami, przygotować dwa rodzaje grzybów czyli boczniaki oraz pieczarki. Z boczniaków i pieczarek usunąć nóżki, boczniaki zalać gotującą się wodą ( nie będą wtedy w zupie gumowate lecz mocno miękkie ), sparzone przelać na durszlak aby ociekły z wody i ostygły. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, zaś ostudzone boczniaki pokroić w paseczki.

  3. Gdy ziemniaki w wywarze są już dość miękkie wyjąć porcję rosołowa aby ostygła. Do wywaru z ziemniakami dodać przygotowane boczniaki i pogotować na wolnym ogniu do ich miękkości w czasie gotowania dodać kostkę magii ( jeśli ktoś nie lubi można pominąć ). Jak już w zupie boczniaki są mięciutkie dodać pokrojone pieczarki chwilę pogotować następnie dodać liście pokrojone selera i nadal gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości pieczarek.

  4. W między czasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu już z grzybami, wtedy oskubać mięso z ostudzonych porcji czyli mięso oddzielić od kości. Gdy już pieczarki dodane jako drugi grzyb są miękkie dodać oczyszczone od kości mięso chwilkę zagotować, następnie wlać śmietanę zamieszać i zagotować na bardzo wolnym ogniu.

  5. Jak już zupa ze śmietaną pogotowała się przez chwile na małym ogniu wtedy drobno wkroić świeżą natkę pietruszki, zamieszać lekko zagotować i zdjąć z ognia. Gotująca się zupa tak pachnie w całym domu że nie można się jej oprzeć i najchętniej to już z garnka by się ją jadło.

  6. Ugotowaną jeszcze gorąca zupę nalewać do salaterek i zajadać, można posypać szczyptą czarnego mielonego pieprzu. Zupa nie chwaląc się wyszła tak smaczna że została zaledwie jedna chochla zupy, to chyba znak że naprawdę im posmakowała, a za mną zupa grzybowa właśnie taka chodziła od dłuższego czasu i w końcu wychodziła. Jeśli nie uznajecie śmietany można ją pominąć, ja bardzo lubię ze śmietaną i musi koniecznie być dużo zielonego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń