Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka

Botwinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2141 Ocena: 47723

Dodano:

Odsłon: 11525

Sezonowa zupa ,na którą z wytęsknieniem wyczekuję przez cały rok.

Składniki

  • 2 pęczki młodej botwinki (duże)
  • 2 małe buraki
  • litr bulionu warzywno-wołowego + 600 ml wody
  • 150 ml śmietany
  • duży pęczek koperku
  • sól ,pieprz ,cukier ,ocet
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki gotujemy około godziny ,osączamy ,obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną i opłukaną botwinę kroimy na centymetrowe kawałki ,zalewamy bulionem warzywno-wołowym i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 min. Dodajemy starte buraki i gotujemy jeszcze 5 min. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę ,połowę koperku ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem ,cukrem oraz octem. Ponownie wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Botwinkę posypałem dużą ilością koperku ,podałem z młodymi ziemniakami okraszonymi cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 maja 2014 pyszna i zdrowa..uwielbiam! polecam też moją buraczkową zabielaną śmietanką..
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/zupa-buraczkowa.html

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 18 maja 2014 uwielbiam botwinke, ale u mnie trudno ja dostac...
Przepis doskonaly.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 maja 2014 pycha,a na ziemniaczkach co ,skwareczki moje ulubione? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń