Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka

Botwinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4990

Dodano:

Odsłon: 26304

W sam raz na upalne dni. Zdecydowanie moja ulubiona zupa wiosenna!

Składniki

  • Botwinka (buraczki z liśćmi) 2 pęczki
  • Bulion 3 l
  • Marchewka 1 szt.
  • Sok z cytryny
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz czarny mielony
  • Śmietana
  • Jajka/ziemniaki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Botwinka

Przygotowanie

  1. W garnku gotujemy bulion. Dodajemy do niego pokrojoną na małe kawałki marchewkę oraz buraczki z liśćmi pokrojone w paski. Gotujemy to do miękkości. Doprawiamy solą, cukrem, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.

  2. Ugotowaną botwinkę zaciągamy śmietaną. Do zupy można dodać pokrojone mięso, na którym gotowaliśmy bulion, ugotowane ziemniaki lub jajka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń