Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka

Botwinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 272 Ocena: 3134

Dodano:

Odsłon: 703

Botwinka - królowa majowych zup - lekka, szybka w przygotowaniu, prosta i pyszna.

Składniki

  • 2 pączki botwinki
  • 3 młode marchewki
  • 2 litry wywaru warzywnego albo mięsnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5-6 ziemniaków
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Botwinka

Przygotowanie

  1. Z botwinki odkroić buraczki, obrać i pokroić w kostkę.
    Z liści odciąć fioletowe łodyżki i pokroić na drobne kawałki.
    Marchewkę obrać i pokroić na plasterki.
    Marchewkę buraczki i łodyżki włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wywarem i gotować przez ok 20 minut.

  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Zupę posolić.
    Liście botwinki posiekać, dodać do zupy, w razie potrzeby dolać wody.
    Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
    Z zupy odlać trochę płynu, wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy.
    Czosnek i koperek posiekać, dodać do zupy wraz z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, chwilkę podgotować i wyłączyć ogień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń