Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja pierwsza w tym roku botwinka z własnego ogródka. Zawsze smaczna wiosną.
3 garnki, durszlak, łyżka, nóż i deska do krojenia
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 14
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2806
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4157
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 14
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2806
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4157
Składniki
Buraczki odcinamy od łodyg i kroimy w paseczki lub plasterki. Łodygi i liście dokładnie myjemy w kilku wodach, aby pozbyć się ewentualnych meszek.
Odmierzamy wodę(500ml) wrzucamy buraczki, liść laurowy. Obieramy marchew, myjemy, seler naciowy i liść z pora. Liść pora wrzucamy do wody, to samo z selerem przekrojony na pol w poprzek. Marchew kroimy w paski.
Do osobnego małego garnka wrzucamy marchewkę i gotujemy. Buraczki z selerem i porem osobno. W tym czasie kroimy w poprzek łodygi i liście botwinki. Obieramy czosnek. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo.
Po 20 minutach gotowania buraczków dodajemy marchew z wodą oraz liście i łodygi botwinki pokrojone. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praske. Dodajemy sok z cytryny oraz olej z orzeszków ziemnych. Dodajemy kostki rosołowe.
Ziemniaki odlewamy z wody i trzymamy na durszlaku w całości. Jajka odbieramy że skórki i kroimy na ćwiartki.
Do zupy dodajemy śmietanę oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do każdego talerza wlewamy botwinkę, następnie wkładamy ziemniaki oraz jajka. Posypujemy koperkiem. Smacznego.