Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwinka w innej wersji, wzbogacona wiśniami.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5771
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1226
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12420
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5229
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5771
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1226
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12420
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5229
Składniki
Botwinkę opłukałem, osuszyłem. Odciąłem buraczki, starłem na średnich oczkach. Botwinkę pokroiłem w wąskie paski. W garnku z grubym dnem rozgrzałem masło, dodałem marchewkę, pokrojone buraczki i wydrylowane wiśnie. Dusiłem ok. 8 minut. Zalałem bulionem, gotowałem ok. 10 minut. Dodałem botwinkę, gotowałem krótko, aż zmiękła. Rozprowadziłem śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając wlałem do zupy. Doprawiłem solą, pieprzem , sokiem z cytryny i cukrem. Ziemniaki młode, bardzo małe, ugotowałem z mundurkach. Wcześniej wyszorowanych. Po ostudzeniu przekroiłem je na pół, usmażyłem na maśle. Zupę podałem z smażonymi ziemniakami posypanymi pokrojonym koperkiem.