Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka ze szczawiem

Botwinka ze szczawiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 626 Ocena: 3815

Dodano:

Odsłon: 97

Dziś wróciłam z wczasów od mamy gdzieś tam u niej w kalendarzu znalazłam opis takiej właśnie zupy, fakt że wszystko robiłam jak zwykle po swojemu ale nie powiem przepis mnie bardzo zaciekawił. Dlatego bardzo chętnie podzielę się tym prostym przepisem według mnie, jeśli ktoś chce może gotować według swoich upodobań nie mam nic przeciwko temu.

Składniki

  • Dowolny kawałek mięsa,
  • 5-8 ziemniaków (w zależności od wielkości),
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 marchew 200 g,
  • 1 mały pęczek młodej botwiny 200 g,
  • 3 garście świeżego szczawiu 200 g,
  • 1 duża śmietana 18 %,
  • 2,5 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 2-3 łyżki oleju.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Botwinka ze szczawiem

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody, wkroić marchew dowolnie pokrojoną oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. ( Ja dodałam skóry wieprzowe ponieważ mąż tak sobie zażyczył ), można dodać dowolny kawałek mięsa lub dla szybszego ugotowania zupy wlać po prostu olej. W czasie gdy gotują się ziemniaki przygotować botwinkę umyć ja oczyścić i pokroić drobno razem z liśćmi, zasypać cukrem wlać ocet i wymieszać. Szczaw świeży umyć i pokroić drobno.

  2. Gdy ziemniaki są już całkowicie miękkie wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawić przyprawą z solą, dodać ziela angielskie oraz liście laurowe chwilę jeszcze pogotować. Następnie dodać przygotowaną wcześniej botwinkę i pogotować na małym ogniu do czasu miękkości buraczków z botwinki.

  3. Jak już buraczki z botwinki są miękkie dodać pokrojony szczaw świeży i pogotować chwilę na wolnym ogniu. W czasie gdy całość się gotuje przygotować śmietanę, rozprowadzić ją z gorącym wywarem od zupy aby nie było grudek.

  4. Gotującą się zupę zalać przygotowaną śmietaną szybkim ruchem wymieszać całość i lekko zagotować na wolnym ogniu. Zdjąć z gazu.

  5. Ugotowaną gorącą zupę podałam z jajkiem ugotowanym na luźno, można podać z jajkiem na twardo pokrojonym kto jak lubi. Powiem wam że gotowałam taką zupę pierwszy raz w życiu ale na pewno nie ostatni zupa jest przepyszna, lepszego smaku nie mogłam sobie wyobrazić. Serdecznie i gorąco polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń