Do góry

Zupy Przepis na:

Buraczkowa z kaszą wiejską jęczmienną.

Buraczkowa z kaszą wiejską jęczmienną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 758 Ocena: 5019

Dodano:

Odsłon: 312

Witam was serdecznie mam pytanie czy lubicie łączyć zupy ziemniaczane z kaszą, ryżem lub makaronem ? Ja bardzo lubię takie zupy a to za sprawą tego że tak zostałam w domu nauczona. Kiedyś nie było takich rarytasów jak mamy teraz, za moich czasów kupowało się na kartki i trzeba było nocami stać w kolejkach aby dostać produkt ciężko dostępny. Teraz jest lepiej bo jeśli czegoś nie można dostać wystarczy wejść w dowolny sklep internetowy, zamówić i gotowe czeka się tylko na dostawę. Ale powiem wam szczerze tamte lata wspominam o wiele bardziej i milej niż te teraz obecne.

Składniki

  • 500 g kości schabowych,
  • 300 g boczku surowego wieprzowego,
  • 430 g buraków surowych czerwonych,
  • 100 g marchwi,
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 3-4 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka liści selera,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 śmietana 200 g 30 %.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Buraczkowa z kaszą wiejską jęczmienną.

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyć kości schabowe, boczek surowy oraz marchew i buraki pokrojone dowolnie. Wlać dwa i pół litra wody. Gotować całość od zagotowania na średnim ogniu do czasu aż buraki i boczek będą miękkie. Ugotowany boczek i buraki wyjąć z gotującego się wywaru. Boczek będzie idealny na kanapki, buraki pozostawić aby wystygły, do wywaru włożyć ziemniaki pokrojone w kostkę, suszona włoszczyznę od razu wsypać kaszę, dodać również ziela angielskie oraz liście laurowe.

  2. W czasie gdy wywar z ziemniakami i resztą się gotuje na wolnym wolnym a buraki ostygły. Ostudzone buraki zetrzeć na tarce jarzynowej dodać ocet oraz cukier, wymieszać i pozostawić na chwilę aby starte buraki puściły sok.

  3. Przygotowane buraczki odstawić na bok a do gotującego się wywaru z ziemniakami i kaszą dodać według swego smaku przyprawę uniwersalną oraz pokrojone drobno liście selera, chwilę pogotować aż ziemniaki z kaszą będą miękkie. Gdy już ziemniaki i kasza są miękkie dodać natkę pietruszki również pokrojoną drobno, zagotować.

  4. Do gotującej się zupy z zieleniną dodać przygotowane wcześniej buraki, zagotować przez dosłownie chwilkę. Do zagotowanej zupy wlać śmietanę zwiększyć ogień i szybkim ruchem zamieszać aby śmietana się nie zważyła, zagotować, zdjąć z ognia.

  5. Ugotowana zupa przypomniała mi lata mojego dzieciństwa. Mam nadzieję że spodoba wam się ten przepis a zupa tak ugotowana zagości w waszym menu na dłuższy czas. Ocet dodaje się według swego smaku, próbowałam gotować buraczkową z soku z cytryny czy kwasku cytrynowego jednak najbardziej nam smakuje z dodatkiem właśnie octu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 04 grudnia 2020 Witam .
No powiem , ze zaskoczyła mnie Pani totalnie. Ja osobiście lubię połączenia kaszy, czy ryzu w zupach ,ale z burakami jeszcze nie gotowałem. Bardzo pozytywne danie. Zupa treściwa i pewnie pyszna. Pozdrawiam Panią serdecznie :-)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń