Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłodnik litewski, to idealna zupa na upalne dni. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Chłodnik litewski w oryginale podawany był z gotowanymi szyjkami raków lub też z kawałkami gotowanej gęsiny.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326167
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12014
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16633
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5371
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326167
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12014
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16633
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5371
Składniki
Warzywa dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Liście buraczków drobno kroimy. Buraczki obieramy i ścieramy na grubej tarce. Wszystko zalewamy bardzo małą ilością wody, dodajemy sok z połowy cytryny (dzięki temu buraczki nie stracą koloru) i dusimy pod przykryciem, około 10 minut. W tym czasie drobno kroimy pozostałe składniki. Kiedy botwinka i buraczki zrobią się kruche (nie wolno ich rozgotować), odstawiamy je do zupełnego wystygnięcia. Do zimnych buraczków dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Podajemy na zimno z pokrojonym na ćwiartki jajkiem.