Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1170

Dodano:

Odsłon: 2588

Dzień n-ty pięknej pogody, nic oprócz błękitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba, chciałoby się zaśpiewać. Mam nadzieję, że aura utrzyma się i również będzie słonecznie :) Na obiadek polecam orzeźwiający chłodnik litewski taki, który robiły kiedyś nasze babcie :) Jeżeli jeszcze nie próbowaliście to obiecuję Wam, że gdy spróbujecie to nigdy nie pożałujecie tej decyzji :)

Składniki

  • pęczek botwinki z buraczkami
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ogórek gruntowy
  • 6 rzodkiewek
  • 4 ogórki małosolne
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • 800g kefiru
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chłodnik litewski

Przygotowanie

  1. Ten chłodnik nie jest aż tak szybki jak ogórkowy, ale to nic nie szkodzi :) Na początek odcinamy buraczki, obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pozbywamy zielonych liści i kroimy łodygi w bardzo drobną kostkę. Zalewamy wodą tak aby przykryła buraki i gotujemy przez około 7 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie na tarce ścieramy ogórek gruntowy, rzodkiewki, ogórki małosolne i siekamy koperek wraz z ząbkiem czosnku. Dodajemy sok z cytryny, ugotowaną botwinkę, kefir i wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy do smaku i wstawiamy do lodówki na 15 minut, aby schłodzić danie. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń