W tak upalne dni najlepiej smakuje chłodnik z buraczków i ogórków zielonych, przygotowany na maślance i 12 % śmietanie . Dla mnie nie ma nic lepszego w tak upalne dni. Podaję mój przepis na ten pyszny chłodnik bo się trochę ułatwiłam zadanie. Polecam i życzę smacznego
Chłodnik na maślance
Składniki
- maślanka 1 litr,
- śmietana 12 % 400 ml,
- buraczki wiórki w occie 1/2 słoika,
- ogórki zielone gruntowe 2,
- ząbki czosnku 3 -4 ,
- pieprz mielony i sól do smaku,
- cukier 2 łyżeczki,
- ocet jabłkowy 2 -3 łyżki,
- Dodatkowo;
- posiekany koperek lub szczypiorek,
Składniki
- maślanka 1 litr,
- śmietana 12 % 400 ml,
- buraczki wiórki w occie 1/2 słoika,
- ogórki zielone gruntowe 2,
- ząbki czosnku 3 -4 ,
- pieprz mielony i sól do smaku,
- cukier 2 łyżeczki,
- ocet jabłkowy 2 -3 łyżki,
- Dodatkowo;
- posiekany koperek lub szczypiorek,

Potrzebne przybory kuchenne
trzepaczka, tarka, praska do czosnku, miska,
Etapy przygotowania
Maślankę i śmietanę przełożyć do większej szklanej miski wymieszać trzepaczką. Dodać starte na tarce obrane ogórki gruntowe, przeciśnięty przez praskę czosnek , pieprz i sól do smaku oraz cukier wymieszać do połączenia składników. Na dodać buraczki i ocet jabłkowy, ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznego.

Maślanka i śmietana przełożona do miski.

Dodać ogórki starte i przyprawy.

Dodać buraczki i ocet jabłkowy.

Chłodnik gotowy do podania.

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 1621

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 715

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 700

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 294
Ostatnio komentowane przepisy
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 1621

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 715

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 700

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 294



Składniki
- maślanka 1 litr,
- śmietana 12 % 400 ml,
- buraczki wiórki w occie 1/2 słoika,
- ogórki zielone gruntowe 2,
- ząbki czosnku 3 -4 ,
- pieprz mielony i sól do smaku,
- cukier 2 łyżeczki,
- ocet jabłkowy 2 -3 łyżki,
- Dodatkowo;
- posiekany koperek lub szczypiorek,
Maślankę i śmietanę przełożyć do większej szklanej miski wymieszać trzepaczką. Dodać starte na tarce obrane ogórki gruntowe, przeciśnięty przez praskę czosnek , pieprz i sól do smaku oraz cukier wymieszać do połączenia składników. Na dodać buraczki i ocet jabłkowy, ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznego.
Maślanka i śmietana przełożona do miski.
Dodać ogórki starte i przyprawy.
Dodać buraczki i ocet jabłkowy.
Chłodnik gotowy do podania.
Idealny chlodnik na obecne upaly, z mila checia bym skosztowala!
Idealny obiad na upały!
Taki chłodnik na upalne dni jest super :)
bardzo smaczny
Super zupka, na lato najlepsza!