Idealny na upały jakie aktualnie nawiedzają Polskę- polecam;)
Chłodnik- taki mój
Składniki
- 1.5 l maślanki naturalnej
- pęczek botwinki
- cytryna
- 4 duże buraki
- 2 ogórki gruntowe
- 4 ogórki kiszone
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek rzodkiewki
- 2- 3 szczypty poszatkowanej pietruszki
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- pół łyżeczki cukru
Składniki
- 1.5 l maślanki naturalnej
- pęczek botwinki
- cytryna
- 4 duże buraki
- 2 ogórki gruntowe
- 4 ogórki kiszone
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek rzodkiewki
- 2- 3 szczypty poszatkowanej pietruszki
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- pół łyżeczki cukru

Etapy przygotowania
Buraki wymyć i ugotować, gdy przestygną obrać je i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Ogórki gruntowe i kiszone pokroić w drobną kostkę.
Oczyszczoną rzodkiewkę zetrzeć na tarce.
Koperek, szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.
Wszystkie warzywa wymieszać w garnku, dodać maślankę oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Podawać oprószone koperkiem i z ugotowanym na twardo jajem.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4119

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 986

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 418
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4119

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 986

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 418



Składniki
- 1.5 l maślanki naturalnej
- pęczek botwinki
- cytryna
- 4 duże buraki
- 2 ogórki gruntowe
- 4 ogórki kiszone
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek rzodkiewki
- 2- 3 szczypty poszatkowanej pietruszki
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy do smaku
- pół łyżeczki cukru
Buraki wymyć i ugotować, gdy przestygną obrać je i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Ogórki gruntowe i kiszone pokroić w drobną kostkę.
Oczyszczoną rzodkiewkę zetrzeć na tarce.
Koperek, szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.
Wszystkie warzywa wymieszać w garnku, dodać maślankę oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Podawać oprószone koperkiem i z ugotowanym na twardo jajem.
Ciekawy przepis, zabieram.