Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik- taki mój

Chłodnik- taki mój

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1779

Dodano:

Odsłon: 12928

Idealny na upały jakie aktualnie nawiedzają Polskę- polecam;)

Składniki

  • 1.5 l maślanki naturalnej
  • pęczek botwinki
  • cytryna
  • 4 duże buraki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 4 ogórki kiszone
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • pęczek rzodkiewki
  • 2- 3 szczypty poszatkowanej pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • pół łyżeczki cukru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki wymyć i ugotować, gdy przestygną obrać je i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

  2. Ogórki gruntowe i kiszone pokroić w drobną kostkę.

  3. Oczyszczoną rzodkiewkę zetrzeć na tarce.

  4. Koperek, szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać.

  5. Wszystkie warzywa wymieszać w garnku, dodać maślankę oraz przyprawy.

  6. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

  7. Podawać oprószone koperkiem i z ugotowanym na twardo jajem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń