Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszny chłodnik z botwinki z dodatkiem ostrej rzodkiewki i pysznego świeżego ogórka. Chłodnik dobrze schłodzony szybko znika z miseczek.
garnek, tarka,
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4010
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 199
Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
Odsłon: 4010
Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 199
Składniki
Botwinkę dobrze oczyścić i wypłukać. Odciąć buraczki, obrać i drobno pokroić , liście z łodyżkami również drobno pokroić. Włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Zagotować dodać odrobinę cukru i sok z cytryny, gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż botwinka będzie miękka. Następnie zdjąć z ognia wystudzić. Dodać umyte i starte na tarce o szerokich oczkach rzodkiewki, oraz obrany starty na tarce ogórek oraz drobno posiekany koperek. Wymieszać kefir ze śmietaną i drobno pokrojonym czosnkiem, dodać do botwinki i dokładnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą. Schłodzić dobrze w lodówce. Podawać z ćwiartkami jajek.