Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszny chłodnik z botwinki z dodatkiem ostrej rzodkiewki i pysznego świeżego ogórka. Chłodnik dobrze schłodzony szybko znika z miseczek.
garnek, tarka,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2253
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1364
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3528
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1179
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2253
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1364
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3528
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1179
Składniki
Botwinkę dobrze oczyścić i wypłukać. Odciąć buraczki, obrać i drobno pokroić , liście z łodyżkami również drobno pokroić. Włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Zagotować dodać odrobinę cukru i sok z cytryny, gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż botwinka będzie miękka. Następnie zdjąć z ognia wystudzić. Dodać umyte i starte na tarce o szerokich oczkach rzodkiewki, oraz obrany starty na tarce ogórek oraz drobno posiekany koperek. Wymieszać kefir ze śmietaną i drobno pokrojonym czosnkiem, dodać do botwinki i dokładnie wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą. Schłodzić dobrze w lodówce. Podawać z ćwiartkami jajek.