Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W upalne dni mało kto chce spędzać czas w kuchni, a jeżeli już to przygotowujemy potrawy nie wymagające czasu, lekkostrawne, a przede wszystkich chłodzące organizm. Wszystkie te warunki spełnia chłodnik. Dziś z młodymi buraczkami, pachnący koprem, szczypiorem, o pięknej rubinowej barwie. Jego smak będzie wyśmienity jeżeli użyjecie prawdziwego wiejskiego mleka zsiadłego.
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 922
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 243
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 922
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 243
Składniki
Umyte buraki wraz z liśćmi ( zostawić dwa surowe do dekoracji ) drobno pokroić, zalać wodą i ugotować krótko do miękkości, dodać soku z cytryny, cukier i wystudzić.
Zieleninę drobno posiekać, ogórki i rzodkiewkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Roztrzepać zsiadłe mleko, dodać ugotowane buraki, posiekane surowe liście, resztę składników.
Doprawić do smaku solą i pieprzem . Dokładnie wymieszać.
Podawać na talerzu z jajkami posiekanymi lub pokrojonymi na ćwiartki, ugotowanymi młodymi ziemniakami albo ulubiona kaszą ugotowaną na sypko lub razowym chlebem.