Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chowder to zupa rybna pochodząca z rejonów anglosaskich. Cechuje się wyrazistym smakiem, kremowością i dodatkiem wielu warzyw, dzięki czemu jest także niesamowicie sycąca. Dużą zaletą tego dania jest możliwość modyfikowania ostatecznego smaku przez dodawanie całkowicie różnych owoców morza – spróbuj raz tylko na krewetkach, a raz z dorszem czy łososiem. Kompletnie inne zupy!
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35702
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1207
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6010
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35702
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1207
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6010
        
        
                Składniki
Boczek podsmaż w garnku o głębokim dnie do wytopienia tłuszczu. Usuń, pozostawiając tłuszcz. Cebulę, seler, marchewkę i czosnek obierz. Pokrój w większą kostkę i dodaj do garnka. Smaż do momentu zezłocenia cebuli.
Warzywa posyp mąką i dobrze wymieszaj. Smaż przez 1-2 minuty do utworzenia zasmażki. Stopniowo wlewaj bulion, dobrze mieszając, by nie pozostały żadne grudki. Dolej białego wina.
Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Włóż je do garnka, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do małego. Kontynuuj gotowanie do miękkości ziemniaków, przez 5-10 minut.
Owoce morza oczyść i włóż do garnka z zupą. Gotuj do miękkości przez 5-10 minut. Możesz z powodzeniem użyć także mrożonych owoców morza, ale pamiętaj o ich dobrym rozmrożeniu przed użyciem.
Śmietanę wymieszaj z solą i pieprzem. Dolej ją do zupy i wymieszaj. Zdejmij całość z ognia. Chowder przelej do misek i podawaj na gorąco.