Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarnina to zupa znana od lat, wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych. To zupa z krwi, znana dawniej jako czarna polewka. Jest niepowtarzalna, jedna z najstarszych polskich zup. Wybornie smakuje z szarymi kluskami. Składniki czarniny budzą kontrowersje jednak jest elementem kultury i tradycji kulinarnych. Unikalny smak i aromat sprawiają, że nie każdy ją lubi, ale dla wielu jest wyjątkowa.
2 rondle, łyżka cedzakowa, łyżeczka, łyżka, szklanka, sito, przecierak do klusek.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1536
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 1536
Składniki
Części rosołowe z kaczki lub gęsi zagotować w 1,8 litra wody, odszumować, osolić i dodać przygotowaną włoszczyznę. Po ok. 1/2 godz. dodać owoce(śliwki i morele przekrojone na połówki, jabłko obrane pokrojone w ósemki, rodzynki wypatrzone. Gdy mięso i śliwki będą miękkie zalać przygotowaną krwią. Przygotowanie krwi - w miseczce rozrobić 1½ łyżki mąki i trochę wody aby masa była lekko płynna., dodać krew i dobrze wymieszać. Wlewać powoli do rondla przez sitko. Dodać pieprz mielony, ok. 2 łyżki cukru i ok. 1 łyżki octu. Wszystko jeszcze dobrze przegotować. Mięso wyjąć przed zalaniem krwią i obrać . Ponownie wrzucić do garnka.
Utrzeć 6 większych ziemniaków , dodać sól, mąkę i jajko. Dobrze wszystko wymieszać na jednolitą masę. Pamiętać aby ciasto było gęste. Kluski wrzucać do gorącej osolonej wody i czekać aż wypłyną. Jeszcze chwilę gotować i wyjmować łyżką cedzakową na sito. Kluski z sitem pod kran i opłukać zimną wodą. Odcedzić i wysypać na miskę. Gotować następną porcję. Ja kluski robię na przecieraku do klusek.