Do góry

Zupy Przepis na:

Czerwony chłodnik warzywny

Czerwony chłodnik warzywny

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 401

Dodano:

Odsłon: 868

Botwinka w roli głównej - czyli sezonowo, zdrowo, przepysznie

Składniki

  • 3 pęczki botwinki
  • 3 średniej wielkości buraczki
  • 5-6 ogórków gruntowych
  • pęczek rzodkiewek
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku + dodatkowy do posypania
  • bulion warzywny lub mięsno-warzywny (ja użyłam rosołu na kurczaku)
  • 0,6 litra naturalnego jogurtu (wyłącznie z mleka pasteryzowanego)
  • sól/pieprz wg uznania
  • jajka ugotowane na twardo/domowy ziołowy tost z żytniego chleba z masełkiem tymiankowo - czosnkowym
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czerwony chłodnik warzywny

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i w razie potrzeby obieramy ze skórki. Botwinkę i buraczki pokrojone na mniejsze cząstki, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Ogórki i rzodkiewki kroimy na kawałki, dodajemy wystudzoną botwinkę z burakami, czosnek i pęczek koperku. Wszystko to dokładnie blendujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt i jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem, posypujemy dodatkową porcją koperku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i/lub domowym ziołowym tostem żytnim

  2. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i/lub domowym tostem żytnim z masełkiem tymiankowo - czosnkowym

    Przepis na masełko w osobnym poście :)

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń