Do góry

Zupy Przepis na:

Czeska zupa czosnkowa

Czeska zupa czosnkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4662

Dodano:

Odsłon: 13979

Wrzucono mi na FB przepis na czeską zupę czosnkową (http://czechofil.com/). Przypomniała mi się zupa, którą z upodobaniem jadłem na Słowacji. Kuchnia ta sama, więc zaserwuję dzisiaj moją wersję - bez chemii! Uwaga! To jest wersja hardcore! Tylko dla twardzieli!

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kury)
  • 3 główki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 kromki chleba
  • 3 średnie ziemniaki
  • żółty, potarty ser - ok. 20 dag
  • pęczek natki pietruszki
  • grzanki
  • 3 - 4 łyżki oliwy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czeska zupa czosnkowa

Przygotowanie

  1. Zagotuj bulion i wrzuć do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj na niedużym ogniu ok. 10 minut, aby były jeszcze twardawe.

  2. W tym czasie podsmaż na oliwie obrany i rozgnieciony czosnek. Smaż, aż się lekko zezłoci - uważaj, aby nie przypalić, bo będzie gorzki.

  3. Do zrumienionego czosnku dodaj pokruszony chleb - tyle, aby wchłonął całą oliwę.
    Zmiksuj całość.

  4. Dodaj do gotujących się w bulionie ziemniaków i gotuj jeszcze, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
    Doprowadź do wrzenia i wbij do do wrzącej zupy dwa jajka, energicznie mieszając.
    Zdejmij z ognia.

  5. Na miseczki (talerze) wyłóż potarty żółty ser i zalej bardzo gorącą zupą.

  6. Podawaj z grzankami (oddzielnie), posypane obficie pietruszką.
    Słowacy podają wrzącą zupę i dopiero do miseczki wbijają jajko - jak kto lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 kwietnia 2014 Przepraszam, ze dodam tu swoje trzy grosze: Powodujac sie swoim wlasnym doswiadczeniem, przestrzegam wszystkich "twardzieli" przed naduzywaniem czosnku... Z umiarem spozywany jest zdrowy ze wzgledu na bakteriobójcze dzialanie, ale w nadmiarze powoduje bardzo mocne obciazenie watroby i nawet nie uzywajacy alkoholu moga sobie w ten sposób swój jeden z najwazniejszych organów uszkodzic... Co znaczy z umiarem? Mysle, ze spozycie do czterech, góra pieciu zabków czosnku raz na dwa, trzy dni jest iloscia na pograniczu bezpieczenstwa... Pozdro dla wszystkich czytajacych...

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 01 kwietnia 2014 Uwielbiam zupę czosnkową. W tym wydaniu jeszcze nie próbowałam, ale na pewno to zrobię! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 01 kwietnia 2014 uwielbiam czosnek i zupy, dlatego ta propozycja bardzo mi się podoba :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 01 kwietnia 2014 A bez jajka będzie zbyt rzadka albo mniej kremowa? Pytam bo chciałabym uniknąć dodawania jajka. Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 01 kwietnia 2014 po tak czosnkowej zupce powinna być przepitka,no gdzie,no gdzie ona?:):):) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń