Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na klasyk polskiej kuchni – czysty barszcz czerwony na domowym zakwasie. Ten pomysł sprawdza się równie dobrze na świątecznym stole, jak i podczas weselnej biesiady. Aromat i smak zupy jest jedyny w swoim rodzaju; do tego oko cieszy piękny, głęboki kolor. Całość doprawia satysfakcja z własnoręcznie przygotowanego zakwasu – o walorach zdrowotnych nie wspominając!
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 127
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 221
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 2038
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 127
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 221
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 2038
Składniki
Buraki na zakwas dokładnie umyj i obierz ze skóry. Pokrój je w równe plastry.
Na dno słoika, w którym robisz zakwas, wrzuć 1 liść laurowy, 3 ząbki czosnku, połowę ziela angielskiego i połowę pieprzu. Wypełnij słoik do połowy plastrami buraków, układaj je najciaśniej jak to tylko możliwe. Powtórz wszystkie warstwy do wykorzystania składników.
Dodaj do słoika łyżeczkę soli kamiennej i zalej wszystko przegotowaną, letnią wodą. Słoik zamknij lub przykryj gazą i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 10 – 14 dni.
Warzywa dokładnie umyj i obierz. Pokrój je w mniejsze, równe części. Przełóż do garnka, w którym przygotujesz barszcz. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wszystko chłodną wodą i pod przykryciem wstaw na niski ogień. Gotuj przez godzinę od momentu zagotowania wody.
Grzyby zalej zimną wodą i namaczaj przez minimum 30 minut, ale im dłużej tym lepiej. Następnie gotuj je w wodzie w której się moczyły przez około pół godziny. Grzyby odcedź, a wywar zlej ostrożnie znad osadu.
Buraki umyj i obierz. Pokrój w cienkie plastry, lub drobną kostkę.
Zakwas buraczany oddziel od buraków, warzywa wykorzystaj w innym celu.
Po godzinie wyłów warzywa z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej. Dodaj do wywaru surowe buraki i gotuj do miękkości, przez około 50 minut. Po tym czasie oddziel buraki od wywaru.
Zmniejsz ogień pod wywarem, dodaj wywar grzybowy i zakwas z buraków. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
Smacznego!