Do góry

Zupy Przepis na:

Delikatna i rozgrzewająca zupa z dyni

Delikatna i rozgrzewająca zupa z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 1931

Dodano:

Odsłon: 7363

Sezon na dynie w pełni także korzystajmy z tego zdrowotnego warzywa!

Składniki

  • 1 kg dyni (najlepiej Hakkaido)
  • 1 marchew
  • 500 g ziemniaków
  • pietruszka
  • 1 cebula
  • korzeń imbiru (ok 3 cm)
  • 4 łyżki oliwy
  • pieprz, sól
  • 2 l wody
  • 300 g mięsa gotowanego (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Delikatna i rozgrzewająca zupa z dyni

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy na pół i usuwamy środek z pestkami. Miąższ obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

  2. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.

  3. Marchew, cebulę i pietruszkę drobno siekamy i podsmażamy delikatnie na oliwie w dużym garnku.

  4. Dolewamy do garnka 2 litry wody, starty imbir, pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i dynię, (mięso).

  5. Gotujemy wszystko 15 min. Na koniec dodajemy przyprawy i miksujemy na krem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 października 2017 U mnie, to już "świecka tradycja" ;) że do takiej zupy-kremu dodaję zawsze trochę ostrej papryczki po różnymi postaciami.
Wtedy, to dopiero rozgrzewa i jest idealna na jesienną pogodę, zresztą w każdej wersji smakuje świetnie :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń