Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio zdecydowałam się przygotować prostą zupę krem. Przygotowuje się ją błyskawicznie, a efekt jest bardzo przyjemny. Zupa jest bardzo lekka, dlatego sprawdzi się nawet w gorące dni. Wypróbujcie!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 74
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 436
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2843
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 74
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 436
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2843
Składniki
Zaczynamy od zeszklenia na niewielkiej ilości tłuszczu pokrojonej cebuli (nie musimy się bardzo starać bo i tak ją zmielimy). Dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki, podkręcamy ogień i lekko je rumienimy. Co prawda nie jest to obowiązkowe, ale zaowocuje później w smaku. Na kilka minut przed końcem podsmażania do ziemniaków i cebuli dodajemy rozgnieciony czosnek. Chwilę później dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż ziemniaki i kalafior zupełnie zmiękną. Możemy je nawet lekko rozgotować, bo będzie nam wówczas łatwiej je zmiksować.
Następnym krokiem jest zmiksowanie zupy blenderem. W razie potrzeby możemy dodać do niej jeszcze trochę wody lub bulionu. Jeśli chcecie mieć pewność, że zupa będzie zupełnie gładka, przetrzyj ie ją dodatkowo przez gęste sitko. Na samym końcu doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorujemy czarnuszką, rukolą i małymi chipsami ziemniaczanymi (pokrojone cieniutko ziemniaki, usmażone na niedużej ilości oleju). Podajemy od razu.