Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio zdecydowałam się przygotować prostą zupę krem. Przygotowuje się ją błyskawicznie, a efekt jest bardzo przyjemny. Zupa jest bardzo lekka, dlatego sprawdzi się nawet w gorące dni. Wypróbujcie!
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 16
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18511
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7070
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30651
Mój z przepisami jak pani i domu że słowa po prostu nasze przygotowanie się...
Odsłon: 16
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18511
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7070
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30651
Składniki
Zaczynamy od zeszklenia na niewielkiej ilości tłuszczu pokrojonej cebuli (nie musimy się bardzo starać bo i tak ją zmielimy). Dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki, podkręcamy ogień i lekko je rumienimy. Co prawda nie jest to obowiązkowe, ale zaowocuje później w smaku. Na kilka minut przed końcem podsmażania do ziemniaków i cebuli dodajemy rozgnieciony czosnek. Chwilę później dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż ziemniaki i kalafior zupełnie zmiękną. Możemy je nawet lekko rozgotować, bo będzie nam wówczas łatwiej je zmiksować.
Następnym krokiem jest zmiksowanie zupy blenderem. W razie potrzeby możemy dodać do niej jeszcze trochę wody lub bulionu. Jeśli chcecie mieć pewność, że zupa będzie zupełnie gładka, przetrzyj ie ją dodatkowo przez gęste sitko. Na samym końcu doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorujemy czarnuszką, rukolą i małymi chipsami ziemniaczanymi (pokrojone cieniutko ziemniaki, usmażone na niedużej ilości oleju). Podajemy od razu.