Do góry

Zupy Przepis na:

Domowa ogórkowa

Domowa ogórkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4891

Dodano:

Odsłon: 1520

Kolejna bardzo sycąca i zdrowa zupa. Włoszczyzna, ziemniaki, mięsko i kwaśne ogórki to jest sukces każdej ogórkowej. Dodatkowo ogórki kiszone zawierają bardzo dużo witaminy C, witaminy E – źródła młodości, witaminy K, korzystnie wpływającej na proces krzepnięcia krwi, a także naturalnie występujących bakterii projelitowych. Dlatego opłaca się jeść ogórki kiszone i to w każdej postaci.

Składniki

  • Kości wieprzowe ok. 50 dag
  • Ogórki kiszone 7-8 szt.
  • Marchew 5-6 szt.
  • Pietruszka 3-4 szt.
  • Seler 1 szt.
  • Ziemniaki 4 szt.
  • Por 1 szt
  • Ziele angielskie 8-9 szt.
  • Liść laurowy 5-7 szt.
  • Śmietana 2-3 łyżki
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło 2 łyżki
  • Koperek 1 pęczek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowa ogórkowa

Przygotowanie

  1. Kości wieprzowe umyć. Gotować do miękkości w wodzie (ok. 3 litry) z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego.

  2. Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  3. Ugotowane kości wyjmujemy z wywaru, odcedzić również ziele angielskie i liście laurowe. Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy warzywa i gotujemy do ich miękkości.

  4. W między czasie zetrzeć kiszone ogórki na grubych oczkach.

  5. Ogórki podsmażyć na masełku.

  6. Pod koniec gotowania warzyw dodać por pokrojony w talarki i podsmażone ogórki. Całość gotować jeszcze chwilę.

  7. Koperek umyć i drobno posiekać.

  8. W misce wymieszać mąkę ze śmietaną hartując kilkoma łyżkami gorącej zupy.

  9. Zahartowaną śmietanę z mąką wlać do zupy energicznie mieszając. Dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem, w razie potrzeby można dolać wody. Dokładnie wymieszać i zagotować.

  10. Do zupy dodać obrane mięso z kości.

    Podawać ze świeżym pieczywem.

  11. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń