Do góry

Zupy Przepis na:

Drobiowa zupa curry

Drobiowa zupa curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 2203 Ocena: 48870

Dodano:

Odsłon: 2161

Pysznie rozgrzewająca. Lekko orientalna, delikatna.

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 400 g filetów z udka kurczaka (bez skóry)
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drobiowa zupa curry

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy przez kilka minut.
    Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę seler, marchew i czosnek. Smażymy przez 5 min.
    Następnie dodajemy curry, smażymy 2 min, aż smaki przejdą.
    Wszystko zalewamy gorącym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy płomień.
    Dodajemy ryż, gotujemy bez przykrycia około 20 min.
    Całość mieszamy ze śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń