Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, kremowa zupa o dwóch „obliczach”. Zielony krem jest łagodny i delikatny, pomarańczowy – charakterny, z wyrazistą nutą kurkumy i aromatem słodkiej papryki. Z kremem świetnie komponują się aromatyczne i chrupiące grzanki ziołowe.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 886
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 57
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 389
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 140
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 886
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 57
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 389
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 140
Składniki
Do garnuszka włożyć ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, natkę pietruszki oraz lubczyk i zalać 1 i ¼ szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut.
W tym czasie zeszklić na maśle pokrojonego pora i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodać na patelnię cukinię (razem ze skórką) startą na tarce o grubych oczkach i ziemniaki, obrane i starte na tarce o drobnych oczkach.
Do warzyw dodać szczyptę soli, 1/4 szklanki wody, wymieszać i dusić całość ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Umieścić uduszone warzywa w garnku, dolać wywar z przypraw przecedzony przez sito, dodać serek topiony i zagotować, mieszając.
Gotować zupę do całkowitego rozpuszczenia serka topionego, często mieszając.
Po lekkim przestudzeniu zblendować zupę na krem i doprawić solą oraz pieprzem.
Podzielić krem na dwie części. Do jednej dodać słodką paprykę mieloną i kurkumę, do drugiej szczyptę pieprzu. W trakcie dodawania przypraw należy kontrolować smak kremu, aby odpowiadał naszemu podniebieniu (kurkuma ma wyrazisty smak, można dodać jej więcej lub mniej).
Ziołowe grzanki: Chleb tostowy lub wekę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wsypać zioła prowansalskie i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Po chwili wrzucić na patelnię chleb tostowy/wekę, posypać kukrumą i smażyć do zrumienienia.
Podanie kremu: Delikatnie nałożyć na jedną połowę talerza porcję pomarańczowego kremu, lekko przechylając naczynie na stronę, na którą nakładamy, a następnie powoli wlać na drugą część talerza zielony krem. Udekorować danie grzankami ziołowymi i ewentualnie listkami mięty.