Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny i bardzo łatwy w przygotowaniu barszczyk czerwony będzie idealnym uzupełnieniem dla pierogów, pasztecików czy krokietów. Dodatek soku z wyciśniętego z granatu sprawia, że barszcz nabiera lekko owocowego smaku, który idealnie komponuje się np. z pierogami z dziczyzną.
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 888
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4520
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1138
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 508
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 888
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4520
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1138
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 508
Składniki
Do bulionu dodajemy ziele angielskie, imbir i liść laurowy. Bulion doprowadzamy do zagotowania. Wlewamy zakwas, podgrzewamy, ale nie gotujemy - bo barszcz straci kolor. Wlewamy sok z granatu. Dodajemy przeciśnięty czosnek, świeży tymianek i roztarty czerwony pieprz. Doprawiamy do smaku solą morska i sosem Worcestershire. Barszczyk jest gotowy do podania. Barszcz rozlewamy do filiżanek, szklaneczek lub kubeczków przez sitko, na którym układamy startego buraczka, dzięki temu barszcz będzie jeszcze bardziej czerwony.
Porada: Domowy zakwas z buraków robi się w bardzo prosty sposób. Surowe buraki, kroimy w kawałki, dodajemy, czosnek, imbir, ziele angielskie, liść laurowy oraz kolorowy pieprz. Zalewamy wodą z solą morską i odstawiamy na kilka dni do zakiszenia. Gdy zakwas jest już odpowiednio kwaśny zlewamy go do butelek i odstawiamy do lodówki. Ukiszone buraczki można zjeść na kanapkach lub zrobić z nich sałatkę.