Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis popularny, zna go większość z nas. Przedstawiam mój sposób na fasolkę, a właściwie mojej mamy. Ona zawsze tak ją gotuje, a że smaków domu rodzinnego się nie zapomina, to i ja tak gotuję.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4490
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 23
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 57
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4490
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 23
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 57
Składniki
Fasolę dzień wcześniej namoczyć na noc. Rano wody nie wylewać, gotować fasolę około godziny, po czym dodać marchew, pietruszkę. Wszystko razem gotować do miękkości "Jaśka", doprawiając do smaku solą i pieprzem. W czasie, gdy fasola się gotuje przygotowujemy resztę składników potrzebnych nieco później. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na smalcu. Boczek wędzony kroimy w cienkie paski. Gdy groch jest miękki*, dodajemy usmażoną kiełbasę, wędzony boczek, czosnek oraz suszony majeranek. Wszystko razem gotujemy jeszcze chwilę. W tym czasie na tłuszczu spod kiełbasy sporządzamy zasmażkę 3 st, czyli: mąka musi mieć kolor dość mocno brązowy, wówczas możemy wlać zimną wodę. Całość energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zasmażkę wlewamy do fasoli, mieszamy i gotowe.
* U nas sprawdzamy miękkość fasoli w ten sposób, że wybieramy jedną z nich na łyżkę i dmuchamy na nią. Jeżeli skórka łuszczy się, odchodzi, to znaczy, że fasola jest ugotowana. Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 4 litrów fasoli. Smacznego.