Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis popularny, zna go większość z nas. Przedstawiam mój sposób na fasolkę, a właściwie mojej mamy. Ona zawsze tak ją gotuje, a że smaków domu rodzinnego się nie zapomina, to i ja tak gotuję.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 158
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37481
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 158
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37481
Składniki
Fasolę dzień wcześniej namoczyć na noc. Rano wody nie wylewać, gotować fasolę około godziny, po czym dodać marchew, pietruszkę. Wszystko razem gotować do miękkości "Jaśka", doprawiając do smaku solą i pieprzem. W czasie, gdy fasola się gotuje przygotowujemy resztę składników potrzebnych nieco później. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na smalcu. Boczek wędzony kroimy w cienkie paski. Gdy groch jest miękki*, dodajemy usmażoną kiełbasę, wędzony boczek, czosnek oraz suszony majeranek. Wszystko razem gotujemy jeszcze chwilę. W tym czasie na tłuszczu spod kiełbasy sporządzamy zasmażkę 3 st, czyli: mąka musi mieć kolor dość mocno brązowy, wówczas możemy wlać zimną wodę. Całość energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zasmażkę wlewamy do fasoli, mieszamy i gotowe.
* U nas sprawdzamy miękkość fasoli w ten sposób, że wybieramy jedną z nich na łyżkę i dmuchamy na nią. Jeżeli skórka łuszczy się, odchodzi, to znaczy, że fasola jest ugotowana. Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi około 4 litrów fasoli. Smacznego.