Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 7290
Dodano: 14.11.2010
Odsłon: 31288
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Ilu kucharzy, tyle wersji fasolki po bretońsku. Ja robię fasolkę wg przepisu mojej mamy, a wychodzi zupełnie inna, niż jej. Jeśli ktoś zrobi według naszego przepisu, pewnie wyjdzie inna, ale wiem, że równie pyszna :) Robię fasolkę po bretońsku z fasolki z puszki: 2 puszki białej i 1 puszka czerwonej. Dzięki temu czas przygotowania potrawy wynosi góra 30 minut. To ważne, kiedy wracamy z pracy, nie mamy nic na obiad, a jesteśmy głodni :) Wszystkie fasolki razem z płynem wlałam do garnka, dodałam 1,5 szklanki wody, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, łyżeczkę musztardy, sól, pieprz, 2 łyżeczki majeranku, paprykę słodką i ostrą, szczyptę cukru. Podsmażyłam kiełbasę i 2 cebule, kiedy były gotowe, dodałam do fasolki. Na tej samej patelni (nie wygłupiajmy się z myciem po smażeniu kiełbasy, przezcież to ta sama potrawa) zrobiłam zasmażkę z 1/5 kostki smalcu i ok. 6 łyżek mąki. Co jakiś czas mieszałam i kiedy była koloru piaskowego dodałam (ostrożnie!) do gotującej się fasolki. Moja fasolka jest konsystencji sosu. Jeśli ktoś lubi konsystencję zupy, po prostu trzeba dodać na początku więcej wody. Ile? Nie wiem, nie robiłam nigdy zupy "bretońskiej" :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

misza777 27 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Cudo !!! Naprawde polecam !!!19 Kto głosował? | Odpowiedz

taura 12 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
muszę spróbować z przyprawą do fasolki :)18 Kto głosował? | Odpowiedz

alutka50 12 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Fasolka wyszła wspaniała ,dałam 1 łyzkę mąki i dodatkowo łyżkę przyprawy do fasolki /kamis/. Szybka potrawa18 Kto głosował? | Odpowiedz

jowita 29 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
a ja fasolkę po bretońsku robię z fasolki szparagowej. Kupuję taką mrożoną, krótko gotuję aby była miękka ale się nie rozpadała, ugotowaną dodaję do sosu pomidorowego z mięsem i gotowe.18 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 22 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
o... coś nowego w klasycznej Bretonce , podoba mi się19 Kto głosował? | Odpowiedz

jjustysia 22 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam fasolkę według przepisu i wyszła pyszna:) i extra szybko:) Pozdrawiam!19 Kto głosował? | Odpowiedz

monikanie 16 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Tak, faktycznie fasolka z puszki to świetny pomysł - na szybko. Ja zamiast kiełbasy, dodaję marchekę i nie dodaję smalcu :) To moja fasolka po bretońsku :) Ile bab tyle rodzajów fasolek:) Pozdrawiam!1 Kto głosował? | Odpowiedz

margo21 14 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
SUPER POMYSŁ Z TYMI FASOLAMI Z PUSZKI19 Kto głosował? | Odpowiedz