Do góry

Zupy Przepis na:

Fioletowy krem

Fioletowy krem

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 497

Dodano:

Odsłon: 158

Niezwykle delikatny i słodkawy. Podany z kleksem śmietany i płatkami migdałów, które dopełniają smak i nadają charakteru. ;)

Składniki

  • 2 średnie, upieczone buraki
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ok. 1 litra wrzątku
  • łyżka soku z cytryny
  • + po 1 łyżce kwaśnej śmietany na porcję
  • + 2 garście podprażonych płatków migdałów
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Fioletowy krem

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać, podsmażyć na rumiano na oliwie. Zalać wrzątkiem, dodać pokrojone buraki, pieprz i sól. Gotować ok. 10 minut. Po tym czasie zblendować na gładko. Dodać sok z cytryny, nalać zupę do misek. Posypać każdą porcję migdałami i polać łyżką śmietany. Podawać solo lub ze słonymi paluchami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń