Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupka pod kołderką do której warto dodać sporo pieprzu aby przełamać słodkawy smak karmelizowanej cebulki
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2815
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 598
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 189
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 706
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 269
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2815
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 598
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 189
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 706
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 269
Składniki
Cebulę bardzo drobno kroimy (ja użyłam do tego malaksera). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy masło oraz wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy na niewielkim ogniu często mieszając, aż cebula stanie się złocista. Dodajemy sól, cukier oraz sporą ilość pieprzu i mieszamy wszystko dokładnie. Następnie ostrożnie wylewamy odrobinę podgrzanego bulionu na patelnię. Mieszamy, aż składniki się połączą po czym dodajemy je do reszty bulionu. Doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Zupę studzimy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka większe od średnicy miseczek (żaroodporne!), w której zamierzamy podać zupę. Chłodną zupę przelewamy do miseczek, dodajemy starty na tarce ser, a całość przykrywamy szczelnie ciastem francuskim:
Ciasto powinno dobrze zakrywać miseczki, aby nie wpadło do zupy w trakcie zapiekania. Tak przygotowane miseczki wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i zapiekamy ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Smacznego!