Do góry

Zupy Przepis na:

Francuska zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim

Francuska zupa cebulowa zapiekana pod ciastem francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 531

Dodano:

Odsłon: 2753

Zupka pod kołderką do której warto dodać sporo pieprzu aby przełamać słodkawy smak karmelizowanej cebulki

Składniki

  • 1 l buliony warzywnego lub drobiowego, 1 kg cebuli
  • 2 łyżki masła ,2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru, sól, pieprz żółty ser
  • opakowanie ciasta francuskiego
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę bardzo drobno kroimy (ja użyłam do tego malaksera). Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy masło oraz wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy na niewielkim ogniu często mieszając, aż cebula stanie się złocista. Dodajemy sól, cukier oraz sporą ilość pieprzu i mieszamy wszystko dokładnie. Następnie ostrożnie wylewamy odrobinę podgrzanego bulionu na patelnię. Mieszamy, aż składniki się połączą po czym dodajemy je do reszty bulionu. Doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Zupę studzimy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka większe od średnicy miseczek (żaroodporne!), w której zamierzamy podać zupę. Chłodną zupę przelewamy do miseczek, dodajemy starty na tarce ser, a całość przykrywamy szczelnie ciastem francuskim:

  2. Ciasto powinno dobrze zakrywać miseczki, aby nie wpadło do zupy w trakcie zapiekania. Tak przygotowane miseczki wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i zapiekamy ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń