Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna do podania na zimno w niedzielę Wielkanocą. Rozpływa się w ustach!
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Nacięłam skórę na piersi i obficie posypałam przyprawami. Najlepiej zostawić pierś na noc w lodówce. Ułożyłam ją na plastrach cebuli i jabłka w rękawie do pieczenia. Piekłam 2- 2,5 godziny najpierw w 180 stopniach przez 30 minut potem w 160. Zawsze można zerknąć czy nie jest spieczone- ale rękaw i warzywa są gwarancją soczystości.
Upiekła się- jak widać mogłam przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, by skórka bardziej się przypiekła. Pierś zdjęłam z kości. Można już taka podawać z sosem z pod pieczeni, zagęszczonym mąką, Ale na Święta robię galarety- mięso dłużej zachowuje świeżość i wilgotność. Plastry piersi i dodatki ułożyłam na półmisku. Bulion drobiowy mocno doprawiłam dodałam świeżą natkę. W jeszcze gorącym rozpuściłam żelatynę. Schłodziłam wywar i gęś, a gdy wywar zaczął być "oleisty" polewałam nim pieczeń, żeby utworzyła się glazura.
:DDD
Smacznego :)