Do góry

Zupy Przepis na:

Grochowa z całego grochu z zasmażką.

Grochowa z całego grochu z zasmażką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 657 Ocena: 4102

Dodano:

Odsłon: 2436

Witajcie jak wam mija kolejny dzień tygodnia ? Ja dziś ugotowałam zupkę grochową ponieważ rodzinka taką chciała a że groch mam od gospodarza to mogę gotować ponieważ jest bez chemii. Zupkę zrobiłam z zasmażką to wspomnienia z mojego dzieciństwa zawsze dziadek tak mówił " ugotowałem wam grochową z mąką ", pamiętam jego słowa do dziś.

Składniki

  • 2 szklanki grochu całego (szklanka pojemność 210 ml),
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 1 łyżka natki pietruszki (jeśli ktoś nie lubi można pominąć),
  • 1 łyżka mąki,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • dowolny kawałek mięsa np. żeberka (ja dałam kawałek tłuszczu z gęsi).
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grochowa z całego grochu z zasmażką.

Przygotowanie

  1. Groch namoczyć na noc. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać wymoczony, opłukany groch ,dowolny kawałek mięsa oraz marchew pokrojona dowolnie, gotować do pół miękkości grochu.

  2. Jak już groch podczas spróbowania jest na pół miękki dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, po chwili dodać pokrojony por i natkę pietruszki i gotować do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać majeranek, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli i nadal gotować na wolnym ogniu.

  3. W czasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu, boczek pokroić w grubszą kostkę i go podsmażyć na rumiany kolor. Podsmażony boczek bez wytopionego tłuszczu dodać do gotującej się zupy i nadal gotować na wolnym ogniu do miękkości boczku.

  4. Gdy zupa się gotuje na wolnym ogniu w międzyczasie na tłuszczu z boczku podsmażyć mąkę następnie dodać wywar z zupy i wymieszać aby zasmażka nie miała grudek.

  5. Przygotowaną zasmażką zalać gotującą się zupę i jeszcze chwilkę pogotować do czasu aż zupa zgęstnieje i zacznie na niej pojawiać się taki jakby kożuszek, wtedy zupa jest już gotowa do spożycia.

  6. Zupa wyszła smaczna i treściwa czyli gęsta taka jaką lubię. Powiem szczerze że najlepiej grochowa jak wiele innych zup najlepiej smakuje na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń