Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85258
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2555
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9994
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4008
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7120
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85258
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2555
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9994
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4008
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7120
Składniki
Groch opłukać i namoczyć w wodzie (najlepiej na noc) ,a następnie odcedzić. Boczek pokroić w słupki i smażyć na oleju i maśle ,aż stanie się chrupki. Wyłowić skwarki i odłożyć. Tłuszcz wlać do grochu ,dodać włoszczyznę ,płaską łyżeczkę soli ,zalać 1,5 l wody i gotować. Kiedy groch stanie się miękki (ok. 2 godzin) ,wyjąć warzywa ,dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez kolejne 20 min. Można dodać pokrojone w talarki lub kostkę warzywa. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wlać do talerzy. Na wierzchu rozrzucić skwarki z boczku.