Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka wojskowa (przepis na 8 litrów)

Grochówka wojskowa (przepis na 8 litrów)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2342 Ocena: 14897

Dodano:

Odsłon: 1183

Grochówka wojskowa przyrządzona przez mojego tatę na zawody wędkarskie na zakończenie sezonu 2019.

Składniki

  • groch łuskany 1 kg
  • kiełbasa śląska 1 kg
  • marchewka 4 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Wędzonka ½ kg
  • Ziemniaki obrane ½ kg
  • Czosnek 5 ząbków
  • Majeranek 1 opakowanie
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kości wieprzowe wędzone 1 kg
  • Maggi do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Groch zalać 4 litrami wody i zostawić w chłodnym miejscu do drugiego dnia. Następnie uzupełnić do 6 litrów wody, włożyć kości wieprzowe i gotować na małym ogniu, tak aby groch nie przylgnął do dna garnka co jakiś czas mieszając. W połowie gotowanie wyjąć kości. Kiełbasę, wędzonkę pokroić, podsmażyć. Do zupy dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, po chwili pokrojone ziemniaki, a na koniec dodać podsmażoną kiełbasę i wędzonkę. Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni, po czym dodać do zupy. Przed końcem gotowania dodać czosnek, przyprawić do smaku majerankiem, pieprzem i solą. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wmk 21 października Jak na nazwę "wojskowa" to trochę za rzadka.
Ale w smaku to napewno pyszniutka.
Pozdrowienia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń