Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka z całego grochu z zapalaną mąką

Grochówka z całego grochu z zapalaną mąką

Autor:

Przepisów i artykułów: 860 Ocena: 5936

Dodano:

Odsłon: 2127

Czy lubicie treściwe zupy ? My bardzo lubimy jak jest gęsta a przede wszystkim smaczna. Dziś podam wam przepis na grochową jaka gotował mój dziadek czyli z zapalaną mąką inaczej zasmażką. Pewnie jest to nie w państwa guście zwłaszcza na czym jest gotowana, ponieważ większość ludzi gotuje grochową na wędzonce, ja jednak zrobiłam całkiem inaczej czyli tak jak dziadek nam gotował kiedy hodował jeszcze swoje świnki, teraz też nie ma problemu bo można kupić to co potrzebne do grochowej.

Składniki

  • 850 g kolanek wieprzowych,
  • 1,5 szklanki grochu całego (mam od gospodarza),
  • 65 g marchwi,
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
  • 1 liść laurowy,
  • kawałek pora,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 skórka wędzona z szynki,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 8-10 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 2 kostki magii 4 g każda,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka smalcu,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki,
  • szczypta lubczyk suszony.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grochówka z całego grochu z zapalaną mąką

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej najlepiej wieczorem groch namoczyć w trzech szklankach wody szklanka pojemność 210 ml. Następnego dnia gdy groch podwoi swoją objętość dokładnie go wypłukać aby pozbyć się niepotrzebnych łusek. Wypłukany przelać na durszlak aby ociekł z nadmiaru wody w której był płukany.

  2. Gdy mamy już przygotowany groch, do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte kolanka wieprzowe, marchew pokrojoną dowolnie, por również pokrojony oraz cały wymoczony groch. Całość gotować od zagotowania się na średnim ogniu do miękkości mięska na kolankach oraz grochu. W czasie gotowania dodać skórę wędzoną, suszoną włoszczyznę dla lepszego zapachu oraz ziela i liść laurowy.

  3. Jak już mięsko na kolankach jest miękkie wyjąć go z wywaru aby ostygło. Do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz majeranek, doprawić do smaku przyprawę uniwersalną, zamieszać i zagotować. W międzyczasie z kolanek powycinać skórki i mięsko które w nich jest, pokrojone dodać do wywaru z ziemniakami i całość gotować do miękkości ziemniaków.

  4. W czasie gdy zupa się gotuje na patelnię dodać smalec roztopić go, wsypać mąkę i podsmażyć całość na złoty kolor. Do podsmażonej mąki dodać cztery chochle gorącego wywaru i dokładnie rozprowadzić łyżka aby nie było kluchów.

  5. Gdy ziemniaki w zupie są już dość miękkie wlać przygotowaną zasmażkę z mąki, wsypać suszoną natkę pietruszki oraz szczyptę lubczyku suszonego. Całość zamieszać i zagotować przez chwilkę na wolnym ogniu, można jeszcze według swego smaku doprawić swoją ulubiona przyprawą. Ugotowana zupę zdjąć z ognia.

  6. Ugotowana jeszcze gorąca zupka zapachniała w całym domu, od razu wróciły wspomnienia z dzieciństwa. Bardzo mi brakuje mojego dziadka od którego tak dużo się nauczyłam zwłaszcza gotowania. Teraz często doradza mi mama choć tez ma już swoje lata. Zupkę można ugotować na dowolnym mięsku ja podałam moją wersję.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 lutego No i to jest zupa. Jest konkret i łycha w niej stoi :) Rosołek to czasem w niedzielę może być ;) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń