Idealna zupa na zimowe dni, rozgrzewająca, pełna witamin i smaku.
Kapuśniak
Składniki
- Kapusta kiszona, 500 g.
- Kapusta biała, 250 g. ( ok. ćwiatrka główki)
- Boczek wędzony, 10 plasterków
- Kiełbasa śląska, 3 kawałki
- Marchew, pietruszka, po 1 szt.
- Seler, mały kawałek
- Cebula duża, 1 szt.
- Czosnek, 2 ząbki
- Nać selera, mały pęk
- Liść laurowy, ziele angielskie, po 2 szt.
- Kminek, pieprz w ziarnach, po kilka ziarenek
- Słodka i ostra papryka, po pół łyżeczki
- Przecier pomidorowy, 1 łyżka
- Cukier, 1 łyżeczka
- Sól, pieprz, magii, do smaku
- Woda, lub wywar z żeberek
- Ziemniaki duże, 2 szt.
Składniki
- Kapusta kiszona, 500 g.
- Kapusta biała, 250 g. ( ok. ćwiatrka główki)
- Boczek wędzony, 10 plasterków
- Kiełbasa śląska, 3 kawałki
- Marchew, pietruszka, po 1 szt.
- Seler, mały kawałek
- Cebula duża, 1 szt.
- Czosnek, 2 ząbki
- Nać selera, mały pęk
- Liść laurowy, ziele angielskie, po 2 szt.
- Kminek, pieprz w ziarnach, po kilka ziarenek
- Słodka i ostra papryka, po pół łyżeczki
- Przecier pomidorowy, 1 łyżka
- Cukier, 1 łyżeczka
- Sól, pieprz, magii, do smaku
- Woda, lub wywar z żeberek
- Ziemniaki duże, 2 szt.

Etapy przygotowania
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, posypujemy papryką słodką, ostrą i podsmażamy, gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, a następnie dodajemy kiszoną kapustę razem z wodą z kapusty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, mieszamy i chwilę razem dusimy, ok. 5 minut.
Następnie dorzucamy poszatkowaną białą kapustę, startą marchew, nać selera i pietruszkę, dolewamy wody, solimy, dodajmy pieprz w ziarenkach, kminek, łyżkę przecieru pomidorowego, łyżeczkę cukru i gotujemy ok 30 minut, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut.
Na koniec sprawdzamy czy nasz kapuśniak nie jest mało kwaśny, jeżeli tak dodajemy soku z cytryny, jeżeli trzeba doprawiamy do smaku, solą i pieprzem. Taki kapuśniak najlepszy jest po kilku godzinach przeleżenia, wiec dobrze jest go zrobić rano, a jeść po południu.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 563
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 304
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 563
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 304



Składniki
- Kapusta kiszona, 500 g.
- Kapusta biała, 250 g. ( ok. ćwiatrka główki)
- Boczek wędzony, 10 plasterków
- Kiełbasa śląska, 3 kawałki
- Marchew, pietruszka, po 1 szt.
- Seler, mały kawałek
- Cebula duża, 1 szt.
- Czosnek, 2 ząbki
- Nać selera, mały pęk
- Liść laurowy, ziele angielskie, po 2 szt.
- Kminek, pieprz w ziarnach, po kilka ziarenek
- Słodka i ostra papryka, po pół łyżeczki
- Przecier pomidorowy, 1 łyżka
- Cukier, 1 łyżeczka
- Sól, pieprz, magii, do smaku
- Woda, lub wywar z żeberek
- Ziemniaki duże, 2 szt.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, posypujemy papryką słodką, ostrą i podsmażamy, gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, a następnie dodajemy kiszoną kapustę razem z wodą z kapusty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, mieszamy i chwilę razem dusimy, ok. 5 minut.
Następnie dorzucamy poszatkowaną białą kapustę, startą marchew, nać selera i pietruszkę, dolewamy wody, solimy, dodajmy pieprz w ziarenkach, kminek, łyżkę przecieru pomidorowego, łyżeczkę cukru i gotujemy ok 30 minut, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut.
Na koniec sprawdzamy czy nasz kapuśniak nie jest mało kwaśny, jeżeli tak dodajemy soku z cytryny, jeżeli trzeba doprawiamy do smaku, solą i pieprzem. Taki kapuśniak najlepszy jest po kilku godzinach przeleżenia, wiec dobrze jest go zrobić rano, a jeść po południu.
Mam pytanie - czyli tej kapusty kiszonej nie należy wypłukiwać? Czy w tym kwasie wobec tego ugotuje się słodka kapusta?
Ale ja lubię takie zupki :) Na pewno wykorzystam Twój przepis, bo kapuśniaku z mieszanej kapusty jeszcze nie próbowałam.