Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna zupa na zimowe dni, rozgrzewająca, pełna witamin i smaku.
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 241
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4573
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2672
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4755
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102243
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 241
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4573
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2672
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4755
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102243
Składniki
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, posypujemy papryką słodką, ostrą i podsmażamy, gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, a następnie dodajemy kiszoną kapustę razem z wodą z kapusty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, mieszamy i chwilę razem dusimy, ok. 5 minut.
Następnie dorzucamy poszatkowaną białą kapustę, startą marchew, nać selera i pietruszkę, dolewamy wody, solimy, dodajmy pieprz w ziarenkach, kminek, łyżkę przecieru pomidorowego, łyżeczkę cukru i gotujemy ok 30 minut, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut.
Na koniec sprawdzamy czy nasz kapuśniak nie jest mało kwaśny, jeżeli tak dodajemy soku z cytryny, jeżeli trzeba doprawiamy do smaku, solą i pieprzem. Taki kapuśniak najlepszy jest po kilku godzinach przeleżenia, wiec dobrze jest go zrobić rano, a jeść po południu.