Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak

Kapuśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3628

Dodano:

Odsłon: 14346

Idealna zupa na zimowe dni, rozgrzewająca, pełna witamin i smaku.

Składniki

  • Kapusta kiszona, 500 g.
  • Kapusta biała, 250 g. ( ok. ćwiatrka główki)
  • Boczek wędzony, 10 plasterków
  • Kiełbasa śląska, 3 kawałki
  • Marchew, pietruszka, po 1 szt.
  • Seler, mały kawałek
  • Cebula duża, 1 szt.
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Nać selera, mały pęk
  • Liść laurowy, ziele angielskie, po 2 szt.
  • Kminek, pieprz w ziarnach, po kilka ziarenek
  • Słodka i ostra papryka, po pół łyżeczki
  • Przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • Cukier, 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz, magii, do smaku
  • Woda, lub wywar z żeberek
  • Ziemniaki duże, 2 szt.
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, posypujemy papryką słodką, ostrą i podsmażamy, gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, a następnie dodajemy kiszoną kapustę razem z wodą z kapusty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, mieszamy i chwilę razem dusimy, ok. 5 minut.

  2. Następnie dorzucamy poszatkowaną białą kapustę, startą marchew, nać selera i pietruszkę, dolewamy wody, solimy, dodajmy pieprz w ziarenkach, kminek, łyżkę przecieru pomidorowego, łyżeczkę cukru i gotujemy ok 30 minut, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut.

  3. Na koniec sprawdzamy czy nasz kapuśniak nie jest mało kwaśny, jeżeli tak dodajemy soku z cytryny, jeżeli trzeba doprawiamy do smaku, solą i pieprzem. Taki kapuśniak najlepszy jest po kilku godzinach przeleżenia, wiec dobrze jest go zrobić rano, a jeść po południu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Klitajmestra 16 listopada 2016 Mam pytanie - czyli tej kapusty kiszonej nie należy wypłukiwać? Czy w tym kwasie wobec tego ugotuje się słodka kapusta?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 28 listopada 2013 Ale ja lubię takie zupki :) Na pewno wykorzystam Twój przepis, bo kapuśniaku z mieszanej kapusty jeszcze nie próbowałam. Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń