Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna zupa na zimowe dni, rozgrzewająca, pełna witamin i smaku.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 659
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 449
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 659
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 449
Składniki
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, posypujemy papryką słodką, ostrą i podsmażamy, gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, a następnie dodajemy kiszoną kapustę razem z wodą z kapusty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, mieszamy i chwilę razem dusimy, ok. 5 minut.
Następnie dorzucamy poszatkowaną białą kapustę, startą marchew, nać selera i pietruszkę, dolewamy wody, solimy, dodajmy pieprz w ziarenkach, kminek, łyżkę przecieru pomidorowego, łyżeczkę cukru i gotujemy ok 30 minut, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut.
Na koniec sprawdzamy czy nasz kapuśniak nie jest mało kwaśny, jeżeli tak dodajemy soku z cytryny, jeżeli trzeba doprawiamy do smaku, solą i pieprzem. Taki kapuśniak najlepszy jest po kilku godzinach przeleżenia, wiec dobrze jest go zrobić rano, a jeść po południu.