Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, rozgrzewająca i pożywna zupka. W sam raz na takie mroźne dni :)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 511
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 511
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Składniki
Do garnka wkładamy kości wędzone, zalewamy zimną wodą i stawiamy na gazie. Włoszczyznę obieramy, kroimy w kawałki, wrzucamy do garnka, kiedy woda już zawrze, dodajemy obrane ząbki czosnku (jeden zostawiamy)
Gotujemy aż warzywa będą miękkie - wtedy wywar przecedzamy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczke, suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Ząbek czosnku który pozostawiliśmy przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Ugotowaną marchewkę kroimy w kosteczkę, oddzielamy mięso od kości i kroimy w niewielkie kawałki. Kiedy ziemniaki będą już miękkie wrzucamy posiekaną kapustę i gotujemy do chwili, aż zmięknie. Razem z kapustą można dodać koncentrat pomidorowy (niekoniecznie - ale ja lubię takie połączenie)
W międzyczasie boczek i cebulkę kroimy w malutką kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy boczek, po 2-3 minutach dorzucamy cebulkę i jeszcze chwilę razem smażymy.
Na 5-10 minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone marchewki i mięso oraz boczek z cebulką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać garść posiekanej natki pietruszki. Życzę smacznego :)