Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, rozgrzewająca i pożywna zupka. W sam raz na takie mroźne dni :)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 453
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 796
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 453
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 796
Składniki
Do garnka wkładamy kości wędzone, zalewamy zimną wodą i stawiamy na gazie. Włoszczyznę obieramy, kroimy w kawałki, wrzucamy do garnka, kiedy woda już zawrze, dodajemy obrane ząbki czosnku (jeden zostawiamy)
Gotujemy aż warzywa będą miękkie - wtedy wywar przecedzamy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kosteczke, suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Ząbek czosnku który pozostawiliśmy przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Ugotowaną marchewkę kroimy w kosteczkę, oddzielamy mięso od kości i kroimy w niewielkie kawałki. Kiedy ziemniaki będą już miękkie wrzucamy posiekaną kapustę i gotujemy do chwili, aż zmięknie. Razem z kapustą można dodać koncentrat pomidorowy (niekoniecznie - ale ja lubię takie połączenie)
W międzyczasie boczek i cebulkę kroimy w malutką kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy boczek, po 2-3 minutach dorzucamy cebulkę i jeszcze chwilę razem smażymy.
Na 5-10 minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone marchewki i mięso oraz boczek z cebulką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać garść posiekanej natki pietruszki. Życzę smacznego :)