Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Litwini nie wyobrażają sobie kuchni bez kiszonej kapusty, podobnie jak większość Polaków, Niemców czy Węgrów. Litewski kapuśniak to danie chłopskie.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1413
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1349
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1413
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1349
Składniki
Grzyby namoczyłem na noc. Obrałem marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalałem 3 l zimnej wody, dodałem marchewkę, pietruszkę i grzyby. Wrzuciłem liść laurowy i pieprz. Gotowałem 45 minut. Posiekałem kapustę kiszoną, poszatkowałem białą. Obie kapusty przełożyłem do rondla, zalałem 1 szklanka wody, dodałem 1 łyżkę smalcu. Gdy kapusta była miękka, posiekałem cebulę, podsmażyłem ją na pozostałym smalcu. Oprószyłem mąką, wymieszałem z przecierem pomidorowym, dodałem do kapusty. Mieszając dusiłem przez chwilę. Wlałem przecedzony wywar z wędzonki. Grzyby pokroiłem w cienkie paski i również dodałem do kapuśniaku. Doprawiłem do smaku.