Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak (słowacka "Kapustnica")

Kapuśniak (słowacka Kapustnica)

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 403

Dodano:

Odsłon: 22344

Rozgrzewający Kapuśniak w wersji mojej, na wzór naszych południowych sąsiadów...Zawsze muszą się z nami spierać - jak o Janosika ;)

Składniki

  • kapusta kiszona, 1 kg
  • Obowiązkowo - sok z kiszonej kapusty, 1 litr
  • woda przegotowana, 2 litry
  • Mięso wieprzowe (np. łopatka, karkówka), 0,5 kg
  • Kiełbasa paprykowana ostra (węgierska, słowacka, chorizo), 0,5 kg
  • cebula, 3 szt.
  • grzyby suszone, 4-5 kapeluszy
  • czosnek, 2-3 ząbki
  • liść laurowy, 2-3 szt.
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku / kilka-naście ziaren
  • olej / smalec, 2 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kapuśniak (słowacka "Kapustnica")

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć, następnie pokroić w drobną kostkę., wodę z namaczania odstawić. Kapustę poszatkować / drobno posiekać, bez względu na stopień zakwaszenia -nie płukać.

  2. Cebulę pokroić w 1/2 piórka.

  3. Kapustę zalać jej własnym sokiem oraz wrzącą przegotowaną wodą, dodać cebulę i grzyby oraz powstałą wodę grzybową.

  4. Mięso wieprzowe pokroić w drobną kostkę, kiełbasę w póltalarki. Mięso podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia (pomijając kiełbasę).

  5. Wstawić kapustę z dodatkami, po zagotowaniu dodać podsmażone mięso wieprzowe. Dodać czosnek przeciśniety przez praskę, liście laurowe oraz pieprz ziarnisty. Dusić pod przykryciem ok. 30 min.

  6. Po 1/2 h obróbki cieplnej dorzucić pikantną, paprykową kiełbasę...dusić jeszcze ok 20 min., ew. doprawić solą, wedle smaku.

  7. Podawać z ulubionym pieczywem, Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń