Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten kapuśniak pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Jest to przepis sprawdzony a zupa wychodzi smaczna, aromatyczna idealna na jesienne dni. Polecam
garnek, sitko, nóż, łyżka, patelnia,
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8446
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1226
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4623
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 672
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8446
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1226
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4623
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 672
Składniki
Mięso po oczyszczeniu i umyciu , włożyć do garnka , zalać wodą tak by mięso było zaryte. Dodać liście laurowe , ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małej mocy palnika około 1 - 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć i pokroić w mniejsze kawałki, a bulion przelać przez sitko do drugiego garnka. Dodać kapustę kiszoną razem z sokiem. Gotować około 15 - 20 minut. Boczek wędzony oraz kiełbasę i obraną cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać , opłukać i również pokroić w kostkę, a marchewkę po obraniu pokroić w półplasterki. Na patelni podsmażyć do wytopienia boczek wędzony, dodać pokrojoną kiełbasę oraz cebulę i marchewkę, podsmażać około 10 - 15 minut mieszając co jakiś czas. Do bulionu z kapustą dodać pokrojone ziemniaki i gotować , aż ziemianki będą prawie miękkie. Nastepnie dodać zawartość patelni z boczkiem, kiełbasą i warzywami . Gotować na średniej mocy palnika około 10 minut, po czym dodać obrane pokrojone wcześniej mięso i majeranek roztarty w rękach. Zupę zagęścić delikatną lekką zasmażką, doprawić jeszcze w razie potrzeby do smaku pieprzem i solą oraz opcjonalnie przyprawą uniwersalną Kucharek. Podawać z pieczywem.
Kapuśniak gotowy.