Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten kapuśniak pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Jest to przepis sprawdzony a zupa wychodzi smaczna, aromatyczna idealna na jesienne dni. Polecam
garnek, sitko, nóż, łyżka, patelnia,
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 98
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1816
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 199
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6300
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 98
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1816
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 199
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6300
Składniki
Mięso po oczyszczeniu i umyciu , włożyć do garnka , zalać wodą tak by mięso było zaryte. Dodać liście laurowe , ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małej mocy palnika około 1 - 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć i pokroić w mniejsze kawałki, a bulion przelać przez sitko do drugiego garnka. Dodać kapustę kiszoną razem z sokiem. Gotować około 15 - 20 minut. Boczek wędzony oraz kiełbasę i obraną cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać , opłukać i również pokroić w kostkę, a marchewkę po obraniu pokroić w półplasterki. Na patelni podsmażyć do wytopienia boczek wędzony, dodać pokrojoną kiełbasę oraz cebulę i marchewkę, podsmażać około 10 - 15 minut mieszając co jakiś czas. Do bulionu z kapustą dodać pokrojone ziemniaki i gotować , aż ziemianki będą prawie miękkie. Nastepnie dodać zawartość patelni z boczkiem, kiełbasą i warzywami . Gotować na średniej mocy palnika około 10 minut, po czym dodać obrane pokrojone wcześniej mięso i majeranek roztarty w rękach. Zupę zagęścić delikatną lekką zasmażką, doprawić jeszcze w razie potrzeby do smaku pieprzem i solą oraz opcjonalnie przyprawą uniwersalną Kucharek. Podawać z pieczywem.
Kapuśniak gotowy.