Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ten kapuśniak pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Jest to przepis sprawdzony a zupa wychodzi smaczna, aromatyczna idealna na jesienne dni. Polecam
garnek, sitko, nóż, łyżka, patelnia,
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20332
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 70
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 246
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 277
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 207
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20332
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 70
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 246
Ta wersja makaronu, to jest trochę cięższa niż poprzednia, ale jeśli chodzi o...
Odsłon: 277
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 207
Składniki
Mięso po oczyszczeniu i umyciu , włożyć do garnka , zalać wodą tak by mięso było zaryte. Dodać liście laurowe , ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małej mocy palnika około 1 - 1,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć i pokroić w mniejsze kawałki, a bulion przelać przez sitko do drugiego garnka. Dodać kapustę kiszoną razem z sokiem. Gotować około 15 - 20 minut. Boczek wędzony oraz kiełbasę i obraną cebulę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać , opłukać i również pokroić w kostkę, a marchewkę po obraniu pokroić w półplasterki. Na patelni podsmażyć do wytopienia boczek wędzony, dodać pokrojoną kiełbasę oraz cebulę i marchewkę, podsmażać około 10 - 15 minut mieszając co jakiś czas. Do bulionu z kapustą dodać pokrojone ziemniaki i gotować , aż ziemianki będą prawie miękkie. Nastepnie dodać zawartość patelni z boczkiem, kiełbasą i warzywami . Gotować na średniej mocy palnika około 10 minut, po czym dodać obrane pokrojone wcześniej mięso i majeranek roztarty w rękach. Zupę zagęścić delikatną lekką zasmażką, doprawić jeszcze w razie potrzeby do smaku pieprzem i solą oraz opcjonalnie przyprawą uniwersalną Kucharek. Podawać z pieczywem.
Kapuśniak gotowy.