Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 165

Dodano:

Odsłon: 580

Tradycyjna polska zupa o niepowtarzalnym smaku.

Składniki

  • 1/5 kg mięsnych żeberek
  • 1 mała młoda kapusta lub połowa dużej
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka domowej vegety (recepturę na przygotowanie domowej vegety znajdziesz w moich przepisach).
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka domowego smalcu ze skwarkami
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach

Przygotowanie

  1. Żeberka ugotuj do miękkości w ok 2 litrach wody z dodatkiem domowej vegety, liści laurowych i ziela angielskiego.

  2. Kapustę pokrój na dosyć cienkie paski, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  3. Miękkie żeberka wyjmij z wywaru, do garnka włóż kapustę i marchew i gotuj na niezbyt dużym ogniu. Młodą kapustę gotuje się dosyć krótko, nie powinna być zbyt rozgotowana.

  4. Cebulę posiekaj i przesmaż na złoty kolor na smalcu ze skwarkami. Dodaj ją do kapuśniaku.

  5. Na patelni z olejem zrób złocistą zasmażkę z mąki, dodaj ją do kapuśniaku.

  6. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę. Czas gotowania kapuśniaku od momentu wrzucenia kapusty, nie powinien być dłuższy niż 15 minut.

  7. Dodaj posiekany koperek, w mojej zupie jest go zawsze baaardzo dużo!

  8. U mnie tradycyjnie taki kapuśniak podaje się z osobno ugotowanymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń