Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna polska zupa o niepowtarzalnym smaku.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35930
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1284
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1781
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35930
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1284
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1781
        
        
                Składniki
Żeberka ugotuj do miękkości w ok 2 litrach wody z dodatkiem domowej vegety, liści laurowych i ziela angielskiego.
Kapustę pokrój na dosyć cienkie paski, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Miękkie żeberka wyjmij z wywaru, do garnka włóż kapustę i marchew i gotuj na niezbyt dużym ogniu. Młodą kapustę gotuje się dosyć krótko, nie powinna być zbyt rozgotowana.
Cebulę posiekaj i przesmaż na złoty kolor na smalcu ze skwarkami. Dodaj ją do kapuśniaku.
Na patelni z olejem zrób złocistą zasmażkę z mąki, dodaj ją do kapuśniaku.
Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę. Czas gotowania kapuśniaku od momentu wrzucenia kapusty, nie powinien być dłuższy niż 15 minut.
Dodaj posiekany koperek, w mojej zupie jest go zawsze baaardzo dużo!
U mnie tradycyjnie taki kapuśniak podaje się z osobno ugotowanymi ziemniakami.