Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna polska zupa o niepowtarzalnym smaku.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242756
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6888
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242756
Składniki
Żeberka ugotuj do miękkości w ok 2 litrach wody z dodatkiem domowej vegety, liści laurowych i ziela angielskiego.
Kapustę pokrój na dosyć cienkie paski, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Miękkie żeberka wyjmij z wywaru, do garnka włóż kapustę i marchew i gotuj na niezbyt dużym ogniu. Młodą kapustę gotuje się dosyć krótko, nie powinna być zbyt rozgotowana.
Cebulę posiekaj i przesmaż na złoty kolor na smalcu ze skwarkami. Dodaj ją do kapuśniaku.
Na patelni z olejem zrób złocistą zasmażkę z mąki, dodaj ją do kapuśniaku.
Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę. Czas gotowania kapuśniaku od momentu wrzucenia kapusty, nie powinien być dłuższy niż 15 minut.
Dodaj posiekany koperek, w mojej zupie jest go zawsze baaardzo dużo!
U mnie tradycyjnie taki kapuśniak podaje się z osobno ugotowanymi ziemniakami.