Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna polska zupa o niepowtarzalnym smaku.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3190
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1871
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 515
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3190
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 1871
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 515
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 50
Składniki
Żeberka ugotuj do miękkości w ok 2 litrach wody z dodatkiem domowej vegety, liści laurowych i ziela angielskiego.
Kapustę pokrój na dosyć cienkie paski, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Miękkie żeberka wyjmij z wywaru, do garnka włóż kapustę i marchew i gotuj na niezbyt dużym ogniu. Młodą kapustę gotuje się dosyć krótko, nie powinna być zbyt rozgotowana.
Cebulę posiekaj i przesmaż na złoty kolor na smalcu ze skwarkami. Dodaj ją do kapuśniaku.
Na patelni z olejem zrób złocistą zasmażkę z mąki, dodaj ją do kapuśniaku.
Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę. Czas gotowania kapuśniaku od momentu wrzucenia kapusty, nie powinien być dłuższy niż 15 minut.
Dodaj posiekany koperek, w mojej zupie jest go zawsze baaardzo dużo!
U mnie tradycyjnie taki kapuśniak podaje się z osobno ugotowanymi ziemniakami.