Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna polska zupa o niepowtarzalnym smaku.
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2095
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 194
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1921
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 33
Świetne połączenie smaków.
Odsłon: 404
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 2095
Szybkie i proste babeczki bez miksera które przygotowujesz w kilka minut.
Odsłon: 194
Dzisiejsze rolady przygotowane z szynki wieprzowej, z wędzonym boczkiem, kieł...
Odsłon: 1921
Ugotowane łazanki z domowego kiszenia kapustą, pieczarkami i mięsem wieprzowym.
Odsłon: 33
Świetne połączenie smaków.
Odsłon: 404
Składniki
Żeberka ugotuj do miękkości w ok 2 litrach wody z dodatkiem domowej vegety, liści laurowych i ziela angielskiego.
Kapustę pokrój na dosyć cienkie paski, marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Miękkie żeberka wyjmij z wywaru, do garnka włóż kapustę i marchew i gotuj na niezbyt dużym ogniu. Młodą kapustę gotuje się dosyć krótko, nie powinna być zbyt rozgotowana.
Cebulę posiekaj i przesmaż na złoty kolor na smalcu ze skwarkami. Dodaj ją do kapuśniaku.
Na patelni z olejem zrób złocistą zasmażkę z mąki, dodaj ją do kapuśniaku.
Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez chwilę. Czas gotowania kapuśniaku od momentu wrzucenia kapusty, nie powinien być dłuższy niż 15 minut.
Dodaj posiekany koperek, w mojej zupie jest go zawsze baaardzo dużo!
U mnie tradycyjnie taki kapuśniak podaje się z osobno ugotowanymi ziemniakami.