Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i kaszą jęczmienną.

Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i kaszą jęczmienną.

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 2830

Dodano:

Odsłon: 427

Dziś mój obiadek dedykuję mojej mamie w dniu jej święta, to dzięki niej umiem gotować jedzenie i z niczego przygotować coś. Kapuśniak można gotować na różne sposoby, ja dziś ugotowałam tak jak mama zawsze gotowała gdy byliśmy jeszcze dziećmi. Uwielbiałam jak mama przygotowywała i do dziś przygotuje coś pysznego.

Składniki

  • 700 g kości schabowych,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 1 garść kaszy jęczmiennej (tak około pół szklanki),
  • 2 marchewki 100 g,
  • 2 łyżki suszonych warzyw (mam od mamy),
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 4 czubate łyżki śmietany,
  • 1 młoda kapusta 500 g,
  • 2 łyżki tak około przyprawy z solą,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta pieprzu.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami i kaszą jęczmienną.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2,5 litra wody, dodać kości schabowe oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na kościach. Jak już mięso jest miękkie doprawić do smaku przyprawą z solą, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu kaszę jęczmienną i suszone warzywa oraz ziela angielskie i liście laurowe. Całość gotować do miękkości ziemniaków i kaszy.

  2. W czasie gdy zupa się gotuje i ziemniaki z kaszą są już prawie miękkie, przygotować kapustę wyciąć głąb i pokroić ją dowolnie. Gdy ziemniaki i kasza są już całkowicie miękkie dodać pokrojoną kapustę i gotować na małym ogniu do jej miękkości w międzyczasie dodać pokrojoną natkę pietruszki.

  3. Jak już kapusta jest prawie miękka, śmietanę rozrobić z wywarem od zupy oraz cukrem. Zalać zupę i chwilę zagotować, doprawić jeszcze według siebie przyprawą z solą oraz dodać szczyptę pieprzu, zdjąć z ognia.

  4. Zupka tak przygotowana przypomina mi moje lata dzieciństwa oraz wiosnę i młode warzywka z ogrodu. Zupa wyszła tak pyszna że została dosłownie chochla.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń