Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta kremowa zupa stanie się jedną z twoich ulubionych. Jest bogata i kremowa, a ziemniaki i ciecierzyca sprawiają, że zupa staje się bardzo sycąca. Kartoflanka z ciecierzycą jest otwarta na innowacje, ponieważ klasyczne ziemniaki możesz zastąpić batatami. Jeśli lubisz mięsne zupy, dodaj do wywaru kawałki kurczaka, a gdy preferujesz słodkie smaki – dołóż do zupy kilka łyżek kukurydzy z puszki.
Dla rodzinki na dzisiejszy obiad przygotowałam łazanki z kapusty kiszonej. Pr...
Odsłon: 1120
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7118
Dla rodzinki na dzisiejszy obiad przygotowałam łazanki z kapusty kiszonej. Pr...
Odsłon: 1120
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 7118
Składniki
W dużym garnku rozgrzej masło. Wrzuć liście laurowe i goździki, by pod wpływem ciepła nabrały smaku. Dodaj poszatkowaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku i pozwól, aby się podsmażyły. Po chwili dołącz pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki, a następnie smaż delikatnie, przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
Stopniowo dodawaj bulion warzywny i gotuj zupę na wolnym ogniu, aby warzywa stały się miękkie.
Odlej do szklanki jedną chochelkę wywaru, dodaj do niej mąkę i śmietanę, zamieszaj, a potem wlej zawartość cienkim strumieniem do zupy. Jeśli chcesz dodać wywarowi orientalnego akcentu, zastąp śmietanę mlekiem kokosowym. Zagotuj zupę, a następnie dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw kartoflankę solą, pieprzem, curry i suszonymi ziołami.
Podawaj zupę posypaną natką pietruszki samodzielnie lub z kromką pieczywa.