Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w mojej ulubionej wersji, bo z babcinego, śląskiego przepisu
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
boczek kroimy w niedużą kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy
w dużym garnku smażymy boczek, jak już wytopi się tłuszcz, dodajemy cebulę i smażymy dalej, aż się nieco przyrumieni
teraz do garnka wkładamy kiełbasę, zalewamy 2 litrami gorącej wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut
ugotowaną kiełbasę wyciągamy z garnka, studzimy nieco, obieramy z osłonek i kroimy w plasterki
do garnka z wywarem wlewamy zakwas, dodajemy czosnek, chrzan, majeranek, gotujemy 10 minut, dodajemy kiełbasę i śmietankę, przyprawiamy solą i pieprzem, no i gotowe, podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, smacznego !!! ;-)