Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwinka to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa, a kokosowa botwinka jest jej współczesną odmianą. To wegańska wersja pysznej botwinki mojej mamy. Zupa jest pełna warzyw, podawana na ciepło, w odróżnieniu od chłodnika, który też uwielbiam. Przyprawiona odrobinę inaczej, niż zupa jadana w młodości, ale wciąż smakuje swojsko, domowo. Nie pachnie jakoś obco, pomimo obecności kokosowego mleczka, więc się nie obawiaj.
Postaw na ogniu duży garnek z 2 litrami wody. Gdy już się zagotuje, dodaj 3 liście laurowe.
W międzyczasie przygotuj warzywa. Umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki buraka z ubiegłorocznych zbiorów. Marchewki wyszoruj, odetnij natkę (nie wyrzucaj naci, ukręć z niej pesto). Nie obieraj, tylko pokrój korzenie w plasterki. Botwinkę porządnie umyj, odetnij tylko korzonki, nie obieraj ze skórki. Korzenie pokrój w plasterki, półplasterki bądź ćwierćplasterki (tu wszystko zależy od wielkości buraczków). Ogonki liściowe pokrój w centymetrowe kawałki, a liście w paski.
Do gotującej się wody z liśćmi laurowymi dodaj marchewki, startego buraka i korzenie botwinki. Dorzuć jeszcze kilka kulek ziela angielskiego, trochę świeżo mielonego pieprzu, łyżkę pasty bulionowej i płaską łyżeczkę soli (lub do smaku). Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj do garnka posiekane ogonki liściowe, a po chwili gotowania także przecier pomidorowy. Gotuj do miękkości warzyw, czyli przez jakieś 5-10 minut. Pod koniec dodaj jeszcze pokrojone liście botwinki, a po 2-3 minutach – garść posiekanego koperku.
Do garnka z prawie gotową zupą dolej puszkę mleka kokosowego i jeszcze porządnie podgrzej, ale już nie gotuj. Przypraw w razie potrzeby szczyptą cukru, pieprzu i soli, a na koniec – sokiem z jednej cytryny (lub odrobiną domowego octu).
WAŻNE – jeśli zachowasz kolejność dodawania produktów do garnka, ugotujesz wegańską botwinkę pięciu przemian.
Jak podawać wegańską botwinkę?
Jeśli ma być tylko skromnym pierwszym daniem, po którym nastąpi rozpustny ciąg dalszy – to wystarczy posypać wierzch zielonym koperkiem, niczego więcej nie trzeba.
U nas jednak kokosowa botwinka zawsze jest pełnym daniem obiadowym, które najlepiej smakuje podane z pieczonymi ziemniaczkami.
Nie mniej smacznie będzie, gdy do talerza botwinki podasz na osobnym talerzyku gładkie puree ziemniaczane ze świeżym koperkiem. Jakie to jest dobre, syte, satysfakcjonujące danie!
Nazajutrz okazało się, że po schłodzeniu i ponownym podgrzaniu botwinka jest jeszcz!e lepsza, bardziej aromatyczna. Smacznego
Wiosna to czas, kiedy stęsknieni po zimowych mrozach, chętniej sięgamy po wa...
Odsłon: 4991
Pyszny obiad w kilka chwil :) Pierś z kurczaka z kurkami z sosie śmietanowym...
Odsłon: 683
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 151
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 1838
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 211
Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są m...
Odsłon: 412
Pyszny obiad w kilka chwil :) Pierś z kurczaka z kurkami z sosie śmietanowym...
Odsłon: 683
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 151
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 1838
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 211
Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są m...
Odsłon: 412
Składniki
Postaw na ogniu duży garnek z 2 litrami wody. Gdy już się zagotuje, dodaj 3 liście laurowe.
W międzyczasie przygotuj warzywa. Umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki buraka z ubiegłorocznych zbiorów. Marchewki wyszoruj, odetnij natkę (nie wyrzucaj naci, ukręć z niej pesto). Nie obieraj, tylko pokrój korzenie w plasterki. Botwinkę porządnie umyj, odetnij tylko korzonki, nie obieraj ze skórki. Korzenie pokrój w plasterki, półplasterki bądź ćwierćplasterki (tu wszystko zależy od wielkości buraczków). Ogonki liściowe pokrój w centymetrowe kawałki, a liście w paski.
Do gotującej się wody z liśćmi laurowymi dodaj marchewki, startego buraka i korzenie botwinki. Dorzuć jeszcze kilka kulek ziela angielskiego, trochę świeżo mielonego pieprzu, łyżkę pasty bulionowej i płaską łyżeczkę soli (lub do smaku). Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj do garnka posiekane ogonki liściowe, a po chwili gotowania także przecier pomidorowy. Gotuj do miękkości warzyw, czyli przez jakieś 5-10 minut. Pod koniec dodaj jeszcze pokrojone liście botwinki, a po 2-3 minutach – garść posiekanego koperku.
Do garnka z prawie gotową zupą dolej puszkę mleka kokosowego i jeszcze porządnie podgrzej, ale już nie gotuj. Przypraw w razie potrzeby szczyptą cukru, pieprzu i soli, a na koniec – sokiem z jednej cytryny (lub odrobiną domowego octu).
WAŻNE – jeśli zachowasz kolejność dodawania produktów do garnka, ugotujesz wegańską botwinkę pięciu przemian.
Jak podawać wegańską botwinkę? Jeśli ma być tylko skromnym pierwszym daniem, po którym nastąpi rozpustny ciąg dalszy – to wystarczy posypać wierzch zielonym koperkiem, niczego więcej nie trzeba.
U nas jednak kokosowa botwinka zawsze jest pełnym daniem obiadowym, które najlepiej smakuje podane z pieczonymi ziemniaczkami.
Nie mniej smacznie będzie, gdy do talerza botwinki podasz na osobnym talerzyku gładkie puree ziemniaczane ze świeżym koperkiem. Jakie to jest dobre, syte, satysfakcjonujące danie!
Nazajutrz okazało się, że po schłodzeniu i ponownym podgrzaniu botwinka jest jeszcz!e lepsza, bardziej aromatyczna. Smacznego
Przepisy Zupy
Zupy
Aromatyczny rosół na skrzydełkach
Zupy
Kapuśniak z młodej, kiszonej kapusty.
Zupy
Pyszne Shio Ramen
Zupy
Islandzka zupa rybna (Fiskisupa)( z mrożoną ryba )
Aromatyczny rosół na skrzydełkach
Pyszny aromatyczny rosołek na skrzydełkach z kurczaka. Rosół rozgrzewający do...
Odsłon: 357
Kapuśniak z młodej, kiszonej kapusty.
Kapuśniak z kiszonej, młodej kapusty z marchwią ugotowany na kości od karczku...
Odsłon: 258